Ухапшени због сумње да су малверзацијама оштетили буџет

БЕОГРАД: Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Пореском полицијом ухапсили су осам особа због сумње да су малверзацијама противправно присвојили 48.021.466 динара и оштетили буџет Србије за више од 8.000.000 динара.
Lisice/jutjub
Фото: Tanjug

Хапшење је уследило по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, а због основане сумње да су извршили кривична дела пореска превара у вези са порезом на додату вредност, пореска утаја и прање новца, ухапшени су Н. И. (1983), који фактички управља ПД „Зендис интернационал“ д. о. о. Београд, ПД „Дистиква премијум“ д. о. о. Београд, ПД „Труп 21“ д. о. о. Баточина и ПД „Бис Пал“ д. о. о. Нови Београд, као и Ђ. Н. (1965), одговорно лице једне самосталне занатско-трговинске радње у Јакову.

Такође, ухапшени су и М. Н. (1971), која фактички обавља рачуноводствене послове у СЗТР у Јакову, С. Е. (1978) из Новог Пазара, Г. П. (1974), одговорно лице ПД „Труп 21“, и Н. Р. (1983), одговорно лице једне самосталне занатске радње у Баточини, као и Б. Ф. (1966), одговорно лице ПД „Бис Пал“, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца у помагању.

У акцији је ухапшен и П. Б. (1983), одговорно лице једне самосталне занатске радње у Крагујевцу, осумњичен за кривично дело пореска превара у вези са порезом на додату вредност и прање новца, док ће кривичном пријавом бити обухваћена још једна особа за којом се интензивно трага.

Сумња се да су Ђ. Н. и П. Б., током 2021. и 2022. године, у име својих предузетничких радњи, склапали фиктивне правне послове са привредним субјектима „Хом Палет“, „Зендис“, „Дистиква“ и „Бис Пал“, којима фактички управља Н. И.

Ђ. Н. и П. Б су, како се сумња, вршили плаћање по фиктивно испостављеним фактурама, иако испоруке робе није ни било, да би након тога осумњичени Н. И., уз помоћ осталих осумњичених, подизао новац и враћао га Ђ. Н. и П. Б.

На тај начин они су, како се сумња, оштетили буџет државе за више од 8.000.000 динара и противправно присвојили 48.021.466 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести