Укинута пресуда некадашњим члановима одбора Металс банке

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су некадашњи чланови Управног и Извршног одбора новосадске Металс банке били осуђени на затворске казне, и наложио да им се понови суђење пред Вишим судом у Београду.
metals banka dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Суд је овом одлуком усвојио жалбе окривљених и њихових адвоката, и због битне повреде одредаба кривичног поступка укинуо пресуду, објављено је на сајту суда.

Првостепеном пресудом је некадашњи председник Извршног одбора бивше новосадске Металс банке Ананије Павићевић (72), осуђен на казну затвора од три и по године због злоупотреба са кредитима, који су одобравани фирмама још 2007. и 2008. године.

Његови сарадници осуђени су на казне од годину до три године затвора.

“Развојна банка Војводине“ у стечају А.Д Нови Сад , која је докапитализацијом наследила Металс банку, упућена је на парнични поступак ради остваривања имовинско-правног захтева.

Тужилаштво за организовани криминал је одустало од оптужби против сина првооптуженог Дејана Павићевића, као и Предрага Лончара.

Поступак против њих покренут је још 2011. године.

Оптужени се терете за незаконито одобравање кредита новосадским фирмама, што они негирају и тврде да је позадина рушења Металс банке "политичка прича, чији је циљ био насилна власничка трансформација те некада успешне банке".

Металс банка је била једна од најуспешнијих банака у коју је Народна банка Србије 2008. године увела привремене мере, а касније је докапитализована и трансформисана у Развојну банку Војводине која је угашена пет година касније.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести