Укинута решења о притвору за четири припадника Беливукове групе

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је решења којима је за 30 дана био продужен притвор за четворо оптужених припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића и наложио првостепеном суду да поново одлучи о притвору за њих.
sud
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

Специјални суд ће по овој одлуци морати поново да размотри и образложи разлоге за притвор за Влада Георгиева, Жељка Коџића, Слађану Секулић и Николу Стефановића.

Браниоци Беливука и Миљковића нису изјављивали жалбе на притвор који им је, као и осталим припадницима њихове групе, продужен 30. јула, па Апелациони суд њихов притвор није ни разматрао.

Портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је Танјугу да је тај суд такође одбио неке жалбе бранилаца и потврдио решења о продужењу притвора.

Код шест окривљених укинуо је неке разлоге за одређивање притвора, а неке је потврдио. Реч о решењима која се односе на оптуженог Владимира Грека, Бориса Карапанџића, Александра Вучељића, Филипа Ивановског, Алексу Дуњића и Алексу Стошића.

Нова одлука о притвору према свима треба да буде донета сутра, јер им 30 дана истиче за викенд.

Њих укупно 30 се налази на оптужници од 30. јула Тужилаштва за организовани криминал, од којих тројица нису у притвору.

Поред Беливука и Миљковића оптужница је подигнута и против Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ðурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејић, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ðордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Они се терете да су од почетка 2019. до хапшења у фебруару ове године деловали под велом Партизанове навијачке групе "Принципи".

Припадници групе су, како се сумња, деловали по упутствима вођа групе Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге где, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације Скај.

Оптужницом се Беливук, Миљковић и још 11 припадника групе терете за пет тешких убистава, у којима су неки од њих учествовали само у једном, а други у више или у свим.

То су: Срђан Лалић, Мирко Будимир, Милош Будимир, Владе Драганић, Небојша Јанковић, Бојан Хрватин, Немања Ђурић, Никола Спасојевић, Дејан Тешић, Марко Андрић и Немања Лакичевић.

Оптужница против њих је предата Посебном одељењу Вишег суда у Београду на потврдивање (Специјалном суду) и још је у фази одговарања на оптужницу.

Браниоци оптужених за убиства одлучили су да у том делу не дају своје одговоре суду.

Они оспоравају начин прибављања података са апликације "скај" међу којима су видео, аудио записи, фотографије и поруке између чланова групе који сведоче о злоделима.

Истрага против ове криминалне групе покренута је 5. фебруара и након тога је проширена, за сада шест пута.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести