Управа царина: Последњих дана већи број илегалних миграција

БЕОГРАД: Цариници су јуче у три контроле на прелазима ка Хрватској спречили покушај 12 миграната да илегално пређу државну границу и уђу у ЕУ, а како оцењују, чини се да је последњих дана тренд илегалних миграција у порасту, саопштила је Управа царина. 
6 migranata na Batrovcima
Фото: Управа царине

Како наводе, током јучерашњег дана забележена су два таква случаја на прелазима Шид и Батровци. 
"Чини се да је последњих дана тренд илегалних миграција у порасту, па су тако цариници у три контроле на прелазима ка Хрватској спречили покушај 12 миграната да илегално пређу државну границу и уђу у ЕУ", наводи се у саопштењу.
Како објашњавају, јуче је у раним јутарњим часовима, на граничном прелазу Шид заустављен камион бугарских регистарских ознака који је из Бугарске у Словенију превозио товар брускета. 
Возач тог камиона је, наводе, царинским службеницима рекао да сумња да се у товарном делу налазе илегални мигранти, пошто је сајла камиона оштећена. 
Убрзо је утврђено да је његова сумња оправдана, јер су цариници у приколици међу брускетима затекли и тројицу младића из Авганистана.
Истог дана, током поподнева, на граничном прелазу Батровци такође је заустављен камион бугарских регистарских ознака који је превозио делове за кранове из Бугарске у Словенију. 
"Камион је детаљно прегледан на мобилном скенеру, а на слици се јасно видело шест људских силуета у товару робе. Реч је о петорици Авганистанаца и једном Пакистанцу", објашњавају цариници.
Подсећају и да су протеклог викенда на излазној страни граничног прелаза Батровци, царински службеници спречили покушај још три Авганистанца да илегално пређу на територију Хрватске. 
Цариници су их, кажу у Управи, затекли у камиону, опет бугарских регистарских ознака који је превозио товар кока-коле намењен француском тржишту. 
Подсећају да су цариници само током 2017. године спречили око 850 миграната у покушају да нелегално пређу границу, најчешће као ''слепи путници'' скривени у товарима камиона. 

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести