Условна казна за фотокопирање уџбеника

Виши суд у Новом Саду потврдио је недавно пресуду Основног суда у највећем војвођанском граду и власника Фото-копирнице „Бонус” Омера Побуђановића из Новог Сада

 осудио на казну од године затвора, условно на три године, због неовлашћеног искоришћавања ауторског дела, сазнаје „Дневник”.

– У том кривичном поступку утврђена је повреда ауторских права професора Правног факултета Универзитета у Новом Саду др Мила Бошковића, који предаје Криминологију, др Зорана Стојановића, који предаје Кривично право – општи и посебни део, др Маје Станивуковић и доцента др Петра Ђундића из предмета Међународно приватно право, др Драгана Милкова из предмета Управно право и још неких – каже асистент на Катедри за кривично право на Правном факултету УНС-а Стефан Самарџић.

У том поступку, по његовим речима, професори Правног факултета устали су у заштиту ауторских права свих универзитетских наставника и сарадника, и учинили велики корак ка правилној перцепцији ауторских права и заштити ауторских дела која представљају врхунска научна достигнућа и изванредна педагошка средства. До сада смо у том домену углавном имали прилику да се бавимо естрадном уметношћу, а поменута пресуда показује да је дошло време да се заштита ауторских права пружи коначно и правим  вредностима.

Побуђановић је у својој фото-копирници неколико година без дозволе аутора и издавача, Центра за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, фото-копирао и продавао уyбенике професора тог факултета. Након што су  аутори чији су уyбеници неовлашћено умножавани поднели прве кривичне пријаве, полицијски службеници ПУ Нови Сад су у више наврата претресали пословни простор фото-копирнице „Бонус“ и привремено одузели већи број фото-копија уyбеника и скрипти, које су у кривичном поступку коришћене као докази, а у току судског поступка и више сведока је потврдило да су у више наврата у Побуђановићевој фото-копирници, која се налази у близини Факултета, куповали унапред умножене и спирално увезане фото-копије уyбеника или њихових делова, као и скрипти из појединих предмета.

Висина користи коју је Побуђановић остварио неовлашћеним умножавањем ауторских дела која је издао Правни факултет УНС-а, и истовремено висина материјалне штете, по постављеном имовинскоправном захтеву већа је од десет милиона динара, али о том захтеву суд није одлучивао, већ је оштећене упутио да, на основу кривичне пресуде, у парничном поступку потражују накнаду материјалне штете.

– Значајно је истаћи да је и умножавање самих уџбеника који представљају ауторска дела кривично дело, али и умножених примерака ауторског дела, што значи да није дозвољено ни фото-копирање фото-копија нити њихових делова – наглашава Стефан Самарyић. – На основу Закона о ауторском о сродним правима, као ауторска дела сматрају се сва писана, али и говорна дела, као што су предавања, говори или беседе или делови писаних или говорних дела, али и прераде ауторских дела у којима су препознатљиви делови изворног ауторског дела. Неовлашћено умножавање свих наведених ауторских дела представља кривично дело.

Д. Девечерски

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести