Утајио 3,95 милиона динара пореза

СВРЉИГ: Инспектори Пореске полиције и Министарства унутрашњих послова ухапсили су одговорно лице предузетничке радње из Сврљига због постојања основа сумње да је извршило више пореских кривичних дела и оштетило буџет за 3,95 милиона динара, саопштила је данас Пореска управа.
hapsenje
Фото: freeimages

Како се наводи, ухапшени је у саизвршилаштву са одговорним лицем привредног друштва, такође из Сврљига, у периоду од октобра 2018. до краја 2019. године у својим пословним књигама и поднетим пореским пријавама евидентирао лажне улазне рачуне о набавци више превозних средстава, а да притом промета није ни било.

Евидентиран је лажни промет од 16,9 милиона динара са исказаним ПДВ-ом у износу од 2,8 милиона динара.

"Затим је исти неосновано искористио као претходни ПДВ с правом на одбитак. На тај начин је умањио своју пореску обавезу за исти износ", наводи Пореска управа.

Додаје се да је у пореском билансу за пословну 2019. годину осумњичени по основу лажних рачуна повећао трошкове пословања у износу од 2,4 динара и тако умањио опорезиву добит и избегао плаћање пореза на приходе од самосталне делатности и одговарајуће доприносе у износу од 1,1 милиона динара.

Ухапшеном одговорном лицу одређена је мера задржавања до 48 сати и уз кривичну пријаву ће бити спроведен Основном јавном тужилаштву у Нишу.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести