Возачу годину и девет месеци робије за погибију сапутнице у Чуругу

НОВИ САД: Виши суд је прихватио споразум о признању кривичног дела, склопљен јуче непосредно пре изрицања пресуде, између заменика вишег јавног тужоиоца Зорана Јаковљевића и окривљеног Мирка Трнинића (48), као и његових бранилаца због смрти сапутнице, и осудио га на годину и девет месеци затвора.
sudar udes pixabay
Фото: pixabay.com

Њему се приписује да је под утицајем алкохола возио недозвољеном брзином СУВ „лендровер фрилендер” с троје сапутника, међу којима му је једна од њих сада супруга, и паром који се забављао неколико година, када је на лицу места настрадала управо девојка (21) која је била момком на задњем седишту, тако што је излетела из возила.

Окривљеном је изречена мера безбедности забране управљања моторним возилом Б категорије од годину и по. Он се такође обавезује да на име накнаде и издатака пуномоћника за троје оштећених исплати око 430.000 динара као и трошкове кривичног поступка, истраге и главног пртреса и вештачења од 614.000 динара.    

Суд је нашао да је окривљени крив за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, зато што је 8. јула 2015. године, око 23 сата, у стању тешке алкохолисаности с око један и по промил алкохола, управљао „лендровером” недозвољеном, небезбедном и неприлагођеном брзином од намање 81 километар на час, од викенд насеља на Тиси и изазвао кобни удес у Чуругу, у Улици Димитрија Туцовића ка Војвођанској улици јер је изгубио контролу над возилом.

Том приликом девојка је испала из возила, прелетела кућну ограду и ударила у бандеру у дворишту и пала на земљу, задобивши тешке телесне повреде, услед којих је након покушаја екипе Хитне помоћи да је реанимира, преминула на лицу места.

Остали сапутници у возилу су задобили лаке телесне повреде.

Судија Ивана Јосифовић, која је преузела тај петогодишњи предмет, јуче је при образложењу пресуде навела да је суд одлучио да прихвати у целости споразум, након што су у поступку исцрпљени бројни докази.

– Окривљени је признао извршење кривичног дела, а испоштоване су све одребе из Закона о кривичном поступку, те нема спора да се ради о правној квалификацији наведеној у оптужници – оценила је судија. – Казна коју сте прихватили с Тужилаштвом је правична. Чињеница је да је она испод законског минимума, а суд ју је прихватио имајући у виду бројне нарочито олакшавајуће околности.

Додала је да је суд ценио Трнинићево коректно држање, да се против њега не води неки други кривични поступак, није осуђиван, отац је троје деце.       

Суд није могао да пренебегне породичну прошлост – да је и сам био тешко погођен извршењем истоврсног кривичног дела неког другог учиниоца, када је изгубио супругу.      

– С друге стране, суд сматра да сте извршњем овог дела и лично погођени, осим што сте познавали настрадалу, у овом догађају оштећена је и ваша садашња супруга. Све те околности суд је ценио као олакшавајуће, које су на вашој страни. Имала је и утицаја околност што сте обештетили све оштећене и на тај начин показали спремност и зрелост да се ухватите у коштац с последицама својих поступања. Свима нам је јасно да се смрт, било чија, нарочито младог живота, не може надокнадити било чиме. Сматрам да је ова казна, иако испод законског минимума, примерена вама као извршиоцу и тежини дела које сте извршили. По вашој скрушености видим да ћете морати да се борите с тим догађајем кроз живот – образлагала је пресуду судија Јосифовић. – Као председник већа сам дубоког уверења да ће ова казна бити довољна да утиче на вас, а и да ће бити порука потецијалним учиниоцима да је вожња под утицајем алкохола актуелно зло с којим се сусрећемо.

На крају су се браниоци адвокати Владимир Хоровиц и Ђорђе Пилиповић захвалили председници већа на изузетном људском и стручном образложењу.      

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести