За обљубу деветогодишњака казна са 18 година робије смањена на 15

Апелациони суд у Новом Саду прениначио је првостепену пресуду А. П. (33) из Сремских Карловаца којом је осуђен на казну затвора у трајању од 18 година због обљубе над немоћним лицем, односно за сексуално злостављање деветогодишњег дечака, иначе његовог рођака.
Sud Novi Sad
Фото: С. Шушњевић/ Новосадска палата правде

Како “Дневник” сазнаје, њему је смањена висина казне са 18 на 15 година затвора.

Окривљеном је, осим те казне, када буде изашао из затвора, забрањено прилажење и комуникација са оштећеним на мање од 50 метара у трајању од три године.

Иначе, према нашим сазнањима, А. П. је у мају тражио да буде упућен на издржавање казне затвора пре правоснажности пресуде, те се од тада налази у КПЗ Нова Скела.

За кривично дело за које је окривљен А. П. предвиђена је казна затвора од најмање 10 година до доживотне, а приликом изрицања првостепена пресуде, као олакшавајућа околност, узето је у обзир да окривљени до сада није осуђиван и да је једини хранилац вишечлане породице.

Као отежавајућа околност приликом изрицања првостепене пресуде цењено је то што је рођак детету и што је злоупотребио његово и поверење његових родитеља.

Иако је суђење за обљубу деветогодишњег дечака од почетка било затворено за јавност због заштите малолетне жртве, изрицање првостепене пресуде је било јавно.

Као што смо раније писали, током истраге су испитани сви сведоци за које је тужилаштво сматрало да имају непосредна сазнања неопходна за кривични поступак. Достављени су и сви неопходни налази и мишљења тима за судску психијатрију, након чега је 13. октобра 2020. године новосадско Више јавно тужилаштво подигло оптужницу против А. П. из Сремских Карловаца.

Он је, подсетимо, у ноћи између 14. и 15. јуна 2020. године, смањено способан да увиди дело, али не битно, извршио обљубу над деветогодишњим дечаком. А. П. га је, као што смо раније писали, одвео на једну рођенданску прославу у насељу Дока-Черат у Сремским Карловцима, где је било доста гостију, и напаствовао га приликом повратка, на путу до куће оштећеног.

Иначе, окривљени је на почетку главног претреса изнео своју одбрану, а шта је том прилико рекао остаће непознато јер је суђење било затворено за јуавност.

Подсетимо, према незваничним информацијама, А. П., који је рођак деветогодишњег дечака, са прославе је кренуо ка кући малишана око четири сата ујутро и том приликом га носио у наручју јер се дете није осећало добро, а онда га, док су прелазили преко ливаде, напаствовао малишана, а потом одвео кући.

Дечак је, по повратку кући, одмах легао да спава и дуго није устајао из кревета, што је његовим родитељима, посебно мајци, било сумњиво. Када је рекао да је дуже спавао него што је имао обичај јер га јако боли стомак, родитељи су га одвели код лекара на преглед, на којем је утврђено да има озбиљне повреде и да је сексуално злостављан. Након тога случај је пријављен полицији.

Упркос томе што малишан отежано говори због проблема са слухом, дао је исказ о ономе што му се догодило, а инспектори су одмах потом обавили разговор са више особа које су присуствовале рођенданском слављу. Узети су брисеви за ДНК анализу, као и делови одеће, а десетак дана касније дечаков рођак А. П. је ухапшен. Након привођења је, према незваничним сазнањима, тврдио да је био пијан и да се не сећа шта се те вечери догодило.

Д. Николић

Miroslav
10.08.2022 • 21:48
Što se mene tiče ovakvo delo je za "plotun otadžbine"! Posebno pošto se radi o teteu koje ima zdravstvene probleme.
Baš bih voleo da vidim obrazloženje za to (ne baš maš malo) smanjenje kazne. HUmano sudstvo! Ha ha ha
EUR/RSD 117.2860
Најновије вести