За отмицу бивше супруге у Мошорину објава пресуде 18. маја

У новосадском Вишем суду јуче је завршено суђење Марјану Јанкову (26) из Уздина, окривљеном за прошлогодишњу отмицу бивше невенчане супруге у Мошорину. Испитани су судски вештаци и стручни саветник одбране, а потом су изнете завршне речи.
sud novi sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Према налазу и мишљењу судских вештака за психијатрију и психологију понашање оштећене је у критичним моментима било руковођено страхом и бригом за себе и своје дете, али да при томе није покушала да окривљеног доведе у заблуду да би могли да се помире. 

С друге стране, по мишљењу саветника одбране за неуропсихијатрију оштећена је тиме што му се у ранијем периоду већ враћала у заједницу то било могуће, али не уз тврдњу да је баш тако било.

Коаутор налаза и мишљења судског вештачења, др Ана Марковић из области психијатрије  напоменула је да је оштећана месец дана пре догађаја јасно дала до знања да се неће помирити с њим.

Заступник оптужног акта, заменик тужиоца Биљана Силађи је у јучерашњим завршним речима нагласила да оштећена и даље осећа страх, да је окривљени ногом развалио врата при уласку у кућу у којој је била, да је потом њу угурао у аутомобил и да је кривично дело отмице доказано, а да урачунљивост окривљеног није била упитна. Тражила од суда да осуди оптуженог по закону и да му продужи притвор и изрекне меру забране приласка оштећеној те да плати трошкове поступка. 

Бранилац окривљеног Кристиан Далеа се упитао у завршним речима зашто оштећена није побегла кад је остајала сама у колима и кад су ишли у куповину на путу ка његовој кући и запитао где је била примена силе, а нема трагова повреда.  Додао је да је њој окривљени давао и телефон да се јави својој мајци. Тражио је ослобађајућу пресуду и укидање притвора и замену блажом мером , а као олакашавајућу околност да није осуђиван.     

Према наводима оптужнице, Јанкову се приписује да је 6.

марта прошле године око 11 сати у Мошорину, а потом у Уздину, силом и претњом одвео и задржао своју бившу ванбрачну супругу Душицу С. у намери да је принуди да с њим обнови ванбрачну заједницу.  

Он се терети да је дошао до њене родитељске куће у Мошорину, у којој је боравила с двоје малолетне деце пошто је прекинула ванбрачну заједницу с њим. Тада је ногом развалио врата и након што је оштећена одбила да разговара и пође с њим, претио јој је да ће јој узети дете, говорећи јој да ће поћи с њим милом или силом и да ће јој у супотном залепити уста траком. Потом је ухватио њу за руку и одвукао до свог аутомобила који је био паркиран испред куће и принудио је да уђе у кола. При том је оштећена све време покушавала да пружи отпор, држећи у рукама њиховог заједничког двогодишњег сина , наводи се у оптужном акту.

Подсетимо, на отварању претреса протеклог октобра оптужени је изнео одбрану, саслушани су његова бивша ванбрачана супруга, са статусом оштећене у поступку, и сведоци. Окривљени није признао дело које му се приписује, рекавши да не може признати нешто што није урадио.

Испричао је да је његова супруга отишла код своје маме у Мошорин са двоје деце и да је он отишао по њу да се врати у његову кућу у Уздин, условнију за живот, јер није могао да издржи више без детета, па је добровољно пошла с млађим дететом. 

Супруга Душица С. тврдила је супротно, изјавила је том приликом да је отишла натерана силом и страхом и другачије описује догађај. 

Председник већа судија Видоје Митрић заказао је објаву пресуде за  18. мај. 

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести