ЗАВРШЕН ПОСТУПАК ПРОТИВ ПОЛИЦАЈЦА ИЗ ФУТОГА За откривање поверљивих података УСЛОВНА ОСУДА

У новосадском Вишем суду, полицијски службеник Добрица Гујаница (47) из Футога осуђен је на условну казну од три месеца затвора због кривичног дела из Закона о тајности података.
а
Фото: Dnevnik.rs

Условна казна неће бити извршена ако Гујаница у року од годину дана не почини ново дело.

После завршетка доказног поступка, пред судијом Сањом Берак, тужилаштво је остало при оптужном предлогу, сматрајући да је дело доказано и напоменуло да је особа за коју је дао податке оптужени била ван земље.

Бранилац окривљеног адвокат Јован Радановић је у исцрпној завршној речи нагласио да су поједини полицијски службеници сведочили да поседују бележнице у које су уносили податке о њима безбедносно интересантним лицима. По њиховим исказима, постоји могућност да су понекад тражили податке о службено занимљивим особама, које су се у том моменту могле налазити и у иностранству.

Радановић је истакао да је његов брањеник без мрље у животу и у каријери, те да није осуђиван и да му је овај поступак угрозио здравље.

Подсетимо, окривљеном се приписује да је 10. септембра претпрошле године  у просторијама полицијске испоставе у Футогу неовлаћено прибавио податке који представљају тајне информације с ознаком „поверљиво” на тај начин што је чинио провере личних података Н. Т. Наводно, приступио је  подацима који су по обавезним инструкцијама и правилима  у коришћењу информационог система МУП-а означени степеном тајности „поверљиво”, чиме је окривљени, према оптужном акту, извршио кривино дело из Закона о тајности података.

Гујаница је описиван као службеник без мрље у каријери, а током поступка тврдио је да није крив.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести