Због мистериозне смрти друга из Сомбора 12 година

Горан Зорић (44) из Бачког Новог Села, окривљен за убиство уз евентуални умишљај у његовој кући, осуђен је јуче на 12 година робије пред већем судије Иване Јосифовић у новосадском Вишем суду.
Palata pravde u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Палата правде у Новом Саду Фото: Дневник.рс

Он, одлуком суда, остаје у притвору у којем је 32 месеца.

Такође, донета је одлука да је дужан да плати на име нематеријалних трошкова мајци и брату, покојног оштећеног, Мише Мандића 1.500.000 динара, док су за разлику у њиховом потраживању од 5.000.000 динара упућени на парнични поступак.

У изношењу завршних речи, заступник оптуженог акта заменик вишег јавног тужиоца Александар Амиџић је у целости остао код навода у оптужници. Сматрао је да је током поступка, после изношења доказа и саслушања сведока, доказано кривично дело убиства. Нагласио је да је окривљени три пута кажњаван за кривична дела с елементима насиља, те је предложио, стога, да се то узме у обзир као отежавајућа околност.

Бранилац оптуженог Бранко Мунижаба указазао је на то да, по његовом ставу, специфичну тежину поступка чине крајње чудне и мистериозне радње тужилаштва. Оценио је да је оптужница нејасна, противречна и неразумљива. Замерио је што је тужилаштво прихватило став вештака судске медицине, иако је изнесен у три наврата - мењан. Напоменуо је још да је стручни саветник одбране, по његовим речима, нашао пропусте у тим налазима.

- Несумњиво произилази да није пронађен мотив за злочин, а одбрана је отворила и разумну сумњу у динамику догађаја и у то да није утврђена последична веза између повређивања и последица. Уопште, није утврђено да се догађај десио у кући окривљеног. У просторијама без струје у раним јутарњим часовима ништа није померено, а наводно се злочин тамо десио. Такође, наш саветник је указао на оправдану могућност наношења таквих повреда у саобраћајним удесима, а уз учешће сандучастих возила. Исто, тако, недостају битне фотографије у судским списима, на којима се види да је покојнику промењена гардероба након критичног догађаја -  навео је јуче на крају суђења адвокат Мунижаба.

У завршној речи окривљени се кунуо да није крив и да му је намештена ова ситуација у којој му је преваром потурено да труне у притвору.  - Мени је пропало домаћинство, цркла ми стока, нисам видео кћерку дуго, па ни кад је постала пунолетна, а имам само њу. Понудио сам надлежнима да има дам имена особа с којим је сарађивао покојни Миша Мандић. Ради се о људима из криминалног миљеа, вољан сам био да саопштим чији аутомобил је возио и ко му користи мобилни телефон. Ја немам више куда, а мој живот је у питању. Тужаилаштво се није обазирало на то. Ставили су ме неки на врућу тацну. Иначе, пре годину дана сам сазнао ко ми је ово наместио. Ја нисам то урадио, иако сам имао грешака у животу. Наравно да желим да се овде нађе онај који је то починио -казао је јуче окривљени Горан Зарић.

Претходно рочиште почетком месеца, неубичајено дуго је потрајало с обзиром на то да се изјашњавао само вештак судске медицине, којем је сатима постављао питања бранилац окривљеног, адвокат Бранко Мунижаба.

Одбијен је предлог одбране да се уради комбиновано вештачење за области судске медицине и форензике, односно трасологије, које је заступник оптужог акта заменик јавног тужиоца Александар Амиџић оценио као непотребне и да воде одуговалачењу поступка.

Претрес, који траје годинама, био је више пута одлаган због захтева одбране за изузеће председнице већа и зато што се чекало на налазе вештака. 


Дојава одложила објаву

Након изнесених завршних речи, председница већа судија Јосифовић  јуче је заказала објаву пресуде у 13 сати. Баш у то време мушки глас је дојавио на број централе да су у дворишту суда и у згради Палате правде постављене експлозивне направе. Специјалци Полицијске управе, надлежни за такве ситуације, веома брзо су дошли на лице места и у евакуисаној згради закључили да се ради о лажној дојави. Изрицање пресуде је, ипак, обављено, са закашњењем од само пола сата.


Подсетимо, оптуженом се ставља на терет да је у својој кући, 30. децембра 2019. године, усмртио свог другара Мишу Мандића из Сомбора, којем је рукама и ногама нанео тешке телесне повреде опасне по живот у пределу виталних органа, од којих је жртва преминула истог дана, неколико сати касније. У претходном доказном поступку, вештак за судску медицину остао је у целости при свом налазу и мишљењу и рекао да су код оштећеног утврђене 32 повреде, међу које спадају преломи ребара, расцепи на оба плућна крила и на десном бубрегу.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести