ЖЕЛИ ДА СЕ НАГОДИ Гинис чека споразум о признању кривице

У новосадском Вишем суду је одложено рочиште оптуженом Новосађанину Борису Радовановићу (48), званом Гинис, који је у одсуству осуђен на две деценије затвора због тридестак пљачки, а ухапшен крајем претпрошле године у Солуну. 
Boris Radovanovic Ginis/Dnevnik arhiva
Фото: архива Дневника/ Бориса Радовановића изводе из суда

У фази поновљеног суђења је најављено склапање споразума  о признању кривице.

Подсетимо,  окривљени је крајем јанура, ове године, после више пропуштених рочишта, најавио да ће изнети одбрану. С  рашњим предлогом за нагодбу сложило се Више јавно тужилаштво, одбрана и окривљени. Рок за овај део поступка је 30 дана, али је заступница оптужног акта Александра Лучић - Пфајфер најавила да ће се она о свему изјаснити много раније, односно следеће седмице, тако да је за очекивати да ће споразум доћи много раније“на контролу”  пред судију Радета Калајџију.

Ако се он не сложи с нагодбом, позваће се на рочиште четворо сведока, који су   дошли да дају изјаву, али су пуштени без сведочења због новонастале ситуације.  

Иначе, окривљени је на више рочишта прошле године  изјављивао да се не осећа добро; па су претерси одлагани. 

Главни претрес је лане 24 септембра одложен, јер је оптужени по привођењу пред веће којим председава судија Раде Калајyија изјавио да је отказао пуномоћ дотадашем браниоцу, и да ће ангажовати новог. Такође,  прошлог месеца је отказано рочиште јер је нови бранилац тражио време да се упозна с предметом.

Окривљени је неколико пута у последње време рекао председнику судског већа да нема намеру да опструира процес, те да се заиста лоше осећа, односно да се зноји се и да тешко долази до ваздуха.

-  Спреман сам да преузмем кривицу за дела која сма починио и признам их зато што сам одговоран за њих, али објаснићу шта нисам  кад је реч о оном за шта нисам одговоран. Доказаћу да нешто за шта ме терете нисам урадио - рекао је при томе окривљени Радовановић.  

Оптужени је напоменуо да се сам предао Тужилаштву у Солуну и да се јављао са слободе њиховој полицији сваких 15 дана, док није притворен због екстрадиције, јер је тако морало по закону да буде.

- Рекао сам им кад сам се пријавио да сам осуђен на двадесет година због разбојништава и плус пет због бекства из затвора, казао је   оптужени Радовановић.

Иначе, окривљени Борис Радовановић је у одсуству осуђен на две деценије затвора због 30 пљачки. Кривични поступак је правоснажно окончан у августу 2014. године, а осим затворске казне, тада му је изречена и мера обавезног лечења од наркоманије.

Оптужени је, после вишегодишњег бекства, ухапшен 22. децембра 2016. у Солуну, а након молбе Министарства правде упућене грчким властима, испоручен је нашој земљи половином претпрошле године.

Окривљени, коме се 2009. године судило због пљачки, побегао је затворским чуварима почетком августа те године, када је дошао на  заказан преглед код зубара у приватној ординацији у Улици Аугуста Цесарца.. Њега, с букагијама на ногама, сада приводи јака пратња  стражара, која је све време у стању припаравности.

Наредно рочише биће наканадно заказано     

М. Ћирић

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести