Земунцу четири године затвора за килограм експлозива

НОВИ САД: Виши суд у Новом Саду осудио је данас на четири године затвора Ђорђа М. (28) из Земуна јер је 5. априла прошле године у новосадском насељу Детелинара носио минско-експлозивну направу велике разорне моћи са даљинским активирањем.
lisice, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Њему је такође продужен притвор до упућивања на издржавање казне, рекла је Тан‌југу портпарол суда Јелена Остојин.

Осуђен је за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а тужилаштов је зањега тразизло казну од осам година затвора.

На ову пресуду и Марков и тужилаштво имау право жалбе Апелационом суду у Новом Саду.

Марков је откривен и ухапшен када је покушао да ранац са експлозивном направом остави у згради у којој живи бивши полицајац Далибор Богдановић Боћа, који је био и раније мета напада.

Код њега је том приликом пронађено 968 грама експлозива велике разорне моћи.

Ђорђе М. је претходно признао да је носио покет за опасног човека чији идентитет не сме да открије, како би му отписао дуг од 50.000 динара.

"Мислио сам да је реч о некој украденој роби. Из светларника лифта сам узео пакет, а по изласку ме полиција зауставила и легитимисала и рекао сам да у ранцу носим пакет и да је можда дрога, а можда и експлозив", бранио се Марков и изразио кајање због свега што је урадио.

Тужилаштво га терети “јер је у Новом Саду, у Улици Илија Бирчанина код кућног броја 9, окривљени неовлашћено носио минско-експлозивна средства, и то минско експлозивну направу велике разорне моћи са даљинским активирањем”.

Приликом хапшења осумњиченог, полиција је експлозив пронашла у ранцу који је он носио.

На интернету се такође појавио снимак надзорне камере на којем се види како уноси ранац са експлозивом у улаз који је откључан.

Поменути полицајац је више пута био мета напада, пренели су локални медији.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести