Биологија се враћа у музичке школе,  један час уместо два

БЕОГРАД: Национални просветни савет данас је на седници разматрао могућност да се настава биологије поново врати у четврти разред средњих музичких школа, а ученици би уместо два часа недељно имали један цаш из тог предмета.
skola ucionica pixabay
Фото: pixabay.com

Представница Српског биолошког друштва Нада Џамић рекла је за Танјуг да ће Правилник за средње музичке школе бити ревидиран, како би се биологија поново уврстила у наставу, док декан Биолошког факултета Жељко Томановић наводи разлоге за то.

Томановић за Танјуг каже да се на тај начин жели указати на важност заштите природе и екологије, будући да се то не може надоместити кроз друге предмете. "Како сам обавештен, у четвртој години биће враћен један час биологије уместо два колико је било раније", рекао је Томановић.

Председник Националног просветног савета Радивоје Стојковић рекао је да су предлагачи били најамбициознији када је реч о биологији, али и о српском језику и историји, те навео да образовни систем изискује промишљене и постепене промене, у којима је најважнији циљ који се жели постићи.

Истакао је да је савет упознат са радом на новом програму историје за ученике са посебним способностима и додао да и Министарство и савет раде на што квалитетнијем решењу.

"То је програм који има највећи фонд часова, биће најсадржајнији и онда желимо да дамо предлог да се све оно ново и добро што ћемо сада уградити у програм историје, преслика на све друге програме историје", рекао је Стојковић.

Како је напоменуо, програми су сада исходно оријентисани, за разлику од ранијих програма који су били садржајно оријентисани.

"Велика је промена, а законска је обавеза да се наши програми заснивају на стандардима, на исходима и компетенцијама", поручио је Стојковић.

На седници се чуло и да све новине у образовном програму у свим разредима треба сагледати кроз квалитативну анализу промена.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести