БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У СРБИЈИ ДРАСТИЧНО РАСТЕ На ове симптоме короне посебно треба да обратите пажњу

У претходних седам дана у Србији је на корона вирус тестирано нешто више од 20.000 људи, од чега је петина позитивна на вирус.
korona pix
Фото: Pixabay.com

Сличан тренд забележен је и недељу дана раније.

Директорка Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут Верица Јовановић истиче да је сигурно присутан и већи број позитивних лица, али да ове бројке нису забрињавајуће.

- Можемо да узмемо као претпоставку, која је прилично тачна, да је сигурно присутан и већи број позитивних лица, с обзиром да се све особе не тестирају. Сви ови бројеви нису забрињавајући, они само показују да уколико постоје позитивне особе на САРС-ЦоВ-2, да треба да примењују све оне мере које су и до сада биле актуелне, треба се изоловати, издвојити се од осталих чланова породице, не одлазити на посао седам дана и најчешће овакве инфекције пролазе без неких тешких и компликованих клиничких манифестација - каже др Јовановић за ТВ Блиц.

Симптоми корона вируса

У овом налету корона вируса симптоми су блажи и најчешће нема потребе за терапијом.

- Обично су то цурење носа, блага повишена температура, веома често чак и нема повишене температуре, али уколико се јави мало јаче изражени симптоми респираторне инфекције, онда свакако треба применити све оно што наши лекари прописују. Најчешће је то терапија без антибиотика и за седам дана пролази спонтано - објашњава др Верица Јовановић.

Додатни опрез код свих лица са хроничним обољењима

- Ако се ради о пацијентима нарочито са малигним болестима, дакле онколошким пацијентима, ако се ради о дијабетичарима, ако се ради о особама са хроничном инсуфицијенцијом бубрега, особама на дијализи и неким другим стањима имуно дефицијенције, јако је важно обратити пажњу на здравствено стање и ту се управо може очекивати појављивање инфекције. Зато у оваквим стањима ми препоручујемо да се особе које се нису вакцинисале у последње три месеца против Цовид-а да то учине, а сада нарочито препоручујемо вакцинацију против грипа јер управо се током овог месеца и у наредном периоду могу се срести и САРС-ЦоВ-2 или Цовид и вирус грипа - каже др Јовановић.

Посете у болници

Фото: Pixabay

Др Јовановић истиче да се у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом примењују мере, које подразумевају обавезно ношење заштитних маски, на појединим клиникама су забрањене и посете.

- Када је у питању организација посета болницама, односно пацијентима који се болнички лече, свака здравствена установа, свака болница има обавезу, има право да одлучи о томе да ли ће у својој установи увести забрану посета, која је свакако привремена и до када ће наравно та забрана посета трајати. Још увек нема потврђеног вируса грипа у циркулацији у нашој популацији. Корона је присутна, али она ће бити присутна надаље све време. Јако је важно да познајемо ове мере и уколико дође наравно до тежих клиничких манифестација, обавезно се јавити лекару - рекла је др Јовановић.

(Новости / Блиц)

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести