Четворо Срба у превентивној изолацији на крузеру у Јапану

БЕОГРАД: Од укупно 14 држављана Србије на броду Дајмонд принсес, у којем је 5. Фебруара проглашен двонедељни карантин због корона вируса, четворо је у превентивној изолацији, нико од њих нема температуру и тренутно се добро осећају, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
1
Фото: Tanjug

Амбасада Србије у Токију је у редовном контакту са нашим држављанима на броду.

Према данашњим информацијама из те Амбасаде, од укупно 218 особа са позитивним тестом на вирус, чак 110 је Јапанаца, а преостали су из 18 различитих земаља.

Од овог броја осам пацијената је теже болесно.

Од укупно 3.711 особа које су биле на броду на почетку карантина, до 13. фебруара у болнице је премештено 265 особа.

За преосталих 3.446 особа, постојаће могућност да они старији од 80 година, који буду негативно тестирани на вирус, могу изабрати да ли ће остати на броду до краја карантина, или ће бити премештени у адекватни смештај обезбеђен од јапанских органа.

Што се тиче четворице држављана Србије у карантину у Француској, Министарство спољних послова Србије је у сарадњи са француским властима организовало њихов повратак у Београд након истека двонедељног карантина.

Они ће се вратити у Србију у недељу, 16. фебруара из карантина у Екс-Ан-Провансу у Француској у којем се налазе од 2. фебруара, када су пребачени из Вухана у Кини.

Министарство спољних послова је све време у контакту са нашим држављанима током њиховог боравка у карантину, они су тестирани, нису имали никакве симптоме вирусне инфекције и осећају се добро, наводи се у саопштењу.

Министарство је, такође, у сталном контакту са Министарством здравља које је обавештено о повратку држављана Србије.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести