Ђ. Дејановић: Све више првих беба рађа се ван Србије

БЕОГРАД: У Србији се повећава број породица са двоје, троје и четворо деце, али се прве бебе све више рађају ван граница наше земље, каже министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и истиче да због тога питање миграција треба да буде у фокусу популационе политике.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Ђукић Дејановић је најавила да ће конкурс за доделу бесповратних средстава за пронаталитетну политику бити објављен крајем фебруара и да ће локалне самоуправе моћи да аплицирају за средства у износу од укупно 650 милиона динара.

Како је рекла, 500 милиона динара биће одвојено за пронаталитетне мере и управљање миграцијама, а остатак за заштиту права детета и бригу о старима.

Министарка је подсетила да је прошле године на том конкурсу 500 милиона динара додељено 61 локалној самоуправи у Србији, а да је највећи број њих аплицирао за средства за проширење капацитета и побољшање садржаја и рада предшколских установа, као и за подршку младим стартап предузетницима који желе да започну посао у својим градовима и општинама.

''''Локалне самоуправе конкуришу и за средства за здравствене установе, посебно за оне које покривају удаљена села, и којима су потребна транспортна средства, или медицински апарати којима се, на пример, прати трудноћа тако да будуће мајке могу да обаве преглед у свом дому здравља, а не у најближем граду'''', објаснила је Ђукић Дејановић гостyјући на ТВ Н1.

Навела је да се део средстава издваја и за саветодавни рад будући да су, истиче министарка, знања о репродуктивном здрављу у нашим срединама на ниском нивоу, а да су малолетничке трудноће честе.

Говорећи о ефектима пронаталитетних мера, Ђукић Дејановић је навела да се у Србији повећава број породица са двоје, троје и четворо деце, али да је број прворођених беба све мањи због чега, како истиче, питање миграција треба да буде у фокусу.

Упитана да ли је тачно да Србија годишње губи 100.000 становника, Ђукић Дејановић је навела да нас је сваке године мање за град, а да је у 2018.години та цифра износила око 37.000 становника

На констатацију новинара да се у јавности често наводи да 60.000 људи напусти Србију, министарка је рекла да су подаци ''''мало другачији'''' и да Србију годишње напусти око 15-16.000 људи.

''''То је регистрован податак, али знамо да људи одлазе и на црно, одлазе на привремени рад или на усавршавања и враћају се у земљу'''', рекла је министарка и додала да анкете показују да трећина студената планира да оде из Србије, али да би се половина њих вратила ако би се у земљи створили услови да могу пристојно да зараде. 

На питање како тумачи податак да је ове школске године уписано 67.000 првака и скоро идентичан број ученика првог разреда средњих школа, министарка је навела да тај податак јесте индикативан за стручну анализу, али да не може да се каже да ли је негативан или позитиван параметар.

''''Данас сам анализирала податак да се број трећерођених беба у Србији не разлиуке од броја из 1980.године када смо имали изванредну демографску ситуацију. Али то само за себе не значи ништа, подаци морају да се доведу у контекст са другим параметрима'''', рекла је Ђукић Дејановић.

Упитана и о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом које су најављене прошлог лета, министарка је навела је тај поступак у влади и изразила је уверење да ће то осетљиво питање бити решено на време.

''''Дошли смо до закључка да треба помоћи трима категоријама жена, онима које имају висока примања, а оду на трудничко или одсуствују због неге детета, затим онима које имају мање од шест месеци радног стажа, као и онима које су тек почеле да раде, а морале су да отворе боловање'''', навела је Ђукић Дејановић.

Додала је да Комисија, коју је формирала влада, прави процене о финансијским потенцијалима и начинима да се измени и допуни Закон, а да се не узме од категорија које су поправиле свој статус.

На питање да ли је упозната са захтевима Иницијативе ''''Маме су закон'''', Ђукић Дејановић је нагласила да су маме увек у праву када траже да им се оствари неко право.

Истакла је и да има разумевања за захтеве да се поправи статус свих мајку у Србији уз напомену да су популациона политика и социјална помоћ две различите категорије.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести