Дачић уручио кључеве станова избегличким породицама у Оџацима

ОЏАЦИ: На свечаностима у Оџацима данас је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио кључеве за 20 станова избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске, које су у ратним страдањима нашле уточиште у Србији.
Dačić uručio ključeve izbegličkim porodicama u Odžacima Foto: MSPS
Фото: Дачић уручио кључеве избегличким породицама у Оџацима Фото: МСПС

Станови које смо доделили у Оџацима део су Потпројекта 4, чија је укупна вредност нешто више од 18,6 милиона евра. Од тога, више од 16 милиона су средства из фонда Регионалног стамбеног програма, док је нешто више од два милиона евра национална контрибуција, рекао је Дачић.

Истиче да је као председавајући Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, уназад већ шест година, сваки пут имао посебну емоцију када свечано уручује кључеве нашим драгим суграђанима.

Ту емоцију сигурно деле и све моје колеге које стоје данас овде поред мене. Јер Регионални стамбени програм је заиста један изузетно племенит пројекат, казао је он.

Програм стамбеног збрињавања, без обзира на националну припадност, крајње равноправно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе и то на простору читаве бивше Југославије. До сада је у нашој земљи изграђено и усељено више од 4.200 стамбених јединица, а план је да то право оствари више од 7.000 породица, навео је Дачић.

До сада су из овог Потпројекта збринуте породице у Ариљу, Врњачкој Бањи, Лозници, Старој Пазови, Кладову, Неготину, Темерину и Брусу.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избеглице и миграције водећа институција која имплементира програм у Србији. Процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а, казао је Дачић.

Уз Европску унију, навео је, до сада су у фонд Регионалног стамбеног програма донирале и Сједињене Америчке Државе, Немачка, Норвешка, Италија, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Италија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.

Свим поменутим земљама - велико хвала, казао је Дачић.

Захвалио се и члану привременог органа Општине Оџаци Милораду Станишићу, који је са својим сарадницима обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу ових станова, као и драгим пријатељима из Делегације Европске уније у Србији, а поздрави је и амбасадора Андреу Ориција, шефа мисије ОЕБС-а у Србији.

Посебну захвалност желим да изразим комесару за избеглице и миграције - господину Владимиру Цуцићу, као и целом тиму сарадника из Комесаријата за избеглице и миграције, чије присуство увек радује, рекао је Дачић.

Истиче да је процес придруживања Европској унији трајно опредељење Владе Србије.

"Иако је то процес за који не знамо са сигурношћу како ће се завршити, овај програм који спроводимо са Европском унијом леп је пример узајамне подршке, разумевања и сјајне сарадње. Иако нам се ближе избори, ја вам са сигурношћу могу рећи да ће и следећа Влада Републике Србије посвећено радити на имплементацији, како овог пројекта, тако и свих других који су на добробит свим нашим грађанима", закључио је Дачић.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се свима који учествују у имплементацији, а корисницима на стрпљењу и пожелео дуг и миран живот у новим домовима.

Он је истакао да је до сада кроз Регионални стамбени програм више од 4.300 породица добило неки од облика стамбеног решења.

Финансијска средства за изградњу објекта у Улици Доситеја Обрадовића бб обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедила општина Оџаци.

Укупна вредност радова износи 426.686 евра, а бруто површина објекта је 1.296 м2.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести