Ђерлек: Штета од поплава у здравственим установама 51 милион динара

БЕОГРАД: Током поплава које су од средине маја погодиле Србију оштећено је 19 здравствених установа, а укупна штета која је на њима начињена процењује се на око 51 милион динара, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
mirsad djerlek, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Највећа штета причињена је у Клиничком центру у Крагујевцу и здравственим установама у Лозници и Александровцу, а наш циљ је да пацијенти добију што пре здраствену услугу и да установе раде у пуном капацитету", рекао је Мирсад Ђерлек за РТС.

Прошле недеље је потписан уговор којим ће бити омогућена изградња и реконструкција Универзитетског Клиничког центра Крагујевац, а Ђерлек је рекао да ће следеће године бити расписан тендер.

Како је рекао, највише пацијената збрињава Клинички центар Србије, и тамо је у току фаза два. Реч је о радовима на поликлиничком делу, где ће бити девет операционих и пет ангио сала, биохемијска лабораторија, мртвачница...

Ђерлек је додао да се очекује и друга Б фаза реконструкције, јер је реч о највећој здраственој установи у земљи, али да држава улаже и у реконструкцију општих болница.

У току је реконструкција у Врању, Зајечару, Лесковцу, Новом Пазару, Прокупљу, што подразумева и планирање кадрова, јер нису довољне само зграде и опрема.

"Кадар нам увек треба, али треба бити задовољан јер смо за седам месеци рада ове Владе запослили преко 2.000 радника у здравству и дали  503 специјализације", рекао је Ђерлек.

Када је реч о мотивацији младих лекара да се одлуче за рад у мањим срединама Ђерлек каже да примера има па се тако једна докторка одлучила да из КЦ Србије пресели у Сврљиг.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести