Ђерлек: Вакцинисано 22.000 људи, отварамо 300 пунктова

БЕОГРАД: У Србији је закључно са јучерашњим даном против корона вируса вакцинисано 22.000 људи, а имунизације је обављена у 10 градова, изјавио је јутрос државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

Он је истакао да је све протекло без икаквих проблема, као и да је интересовање за вакцинисање веће него што је било очекивано.

Према његовим речима, преко сајта е-управе до сада се пријавило око 280.000 грађана који су заинтересовани за имунизацију.

Ђерлек је гостујући у Јутарњем програму РТС рекао да је циљ да се наредних дана широм Србије отвори више од 300 пунктова за вакцинацију.

На пунктовима ће бити од три па до 10 вакциналних екипа, а идеја је да вакцинишемо од 50 до 100 људи у току сат времена, као и да се тај број од 22.000 повећа за четир до пет пута у наредним данима, рекао је Ђерлек.

Кон: Бржа вакцинација "заштитна баријера" од новог соја

Није искључено да нови сој вируса корона који се појавио на Западу дође и код нас, зато ће заштита од новог соја зависити од наше брзине спровођења вакцинације, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Истиче да ће већа имунизација дати и бољи колективни имунитет, који, додаје Кон, уколико дође нови сој у Србију бити "већа заштитна баријера".

Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације, рекао је Кон за ТВ Пинк.

Указује да без обзира на падање броја новозаражених, још увек има много пацијената на интензивној нези и респираторима.

Због тога не можемо још да кажемо да смо у сигурној ситуацији, прави термин за тренутну ситуацију је неповољна, можда несигурна и нестабилна, навео је Кон.

Истиче да се непрекидно појављују новооболели, а треба сачекати, додаје, како ће се епидемилошка ситуација одвијати након почетка школске године и Светог Јована.

Кон каже да због тога тренутне мере морају остати на снази, јер би, истиче, свако попуштање мера значило нагли скок броја заражених.

Додаје и да упркос вакцинацији, морамо наставити да носимо маске, чак и они који су вакцинисани, јер у нашој популацији, објашњава, још увек има осетљивих.

Маске ћемо, каже, скинути када се подигне колективни имунитет и смањи број новозаражених на двоцифрени број.

Говорећи о вакцинама, Кон наводи да је Фајзерова вакцина добила трајну дозволу, да се очекује да ускоро и Спутњик V добије трајну, док се за кинеску очекује најпре добије привремену, а касније трајну од наше Агенције за лекове и медицинска средства.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести