Директорка Батута: За сада вакцинација деце са две дозе

БЕОГРАД: Вакцинисање деце трећом, бустер дозом тренутно није пракса, не само код нас него и у свету, изјавила је данас директорка Института "Батут" Верица Јовановић, додајући да су деца вакцинисана са две дозе и да то до даљњег остаје тако.
vakcinacija
Фото: Grad Novi Sad

Јовановић је навела да је у Србији мали број деце вакцинисан, али да се у нашој земаи наставља вакцинација за оне од 12 до 18 година.

"Саме вакцине против ковида-19 штите. У нашој земљи се наставља са вакцинацијом деце узраста у овом тренутку од 12 до 18 година и тај процес наравно напредује са обзиром на то да вакцине штите и да се остварује заштита од инфекције која је се преноси контактом и која свакако може да се спречи добијањем вакцине", казала је Јовановићева за РТС.

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији наводи да подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста, показују да деца могу да крену у школу.

"Анализом епидемиолошке ситуације у овом тренутку можемо рећи да је сасвим дозвољено и прихватљиво похађање наставе у школама. Подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста показују да сутра полазе у школу по класичном моделу наставе", наводи Јовановићева.

Додаје да се епидемијска ситуација прати сваког тренутка и да ће се у складу са њом доносити одлуке.

"У сарадњи са Министарством просвете, наша радна група, односно тим за школе континуирано прати епидемијску ситуацију како по школама, тако и поокрузима. Уколико дође до било каквих промена у појединим одељењима и разредима, школе су толико већ и навикнуте и обучене да се та врста наставе организује у складу са потребама", рекла је директорка Института "Батут".

Говорећи о новом соју вируса омикрон, откривеног у Јужној Африци, наводи да он тренутно није ушао у Србију.

"Његова основна карактеристика је да може да доведе до поновне инфекције особа које су већ прележале ковид у претходном периоду , и постоје претпоставке да може да заобиђе имунитет. Према томе из тог разлога постоји једна велика предрастрожност и апелује се на применуу свих заштитних мера и на праћењу свих оних људи који долазе са територије Јужне Африке и земаља које су у окружењу", истиче Јовановићева.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести