Додељене награде у оквиру програма „Енергија је свуда око нас 2017”

Основна школа „Фејеш Клара” из Кикинде и „Техничка школа 23. мај” из Панчева овогодишњи су добитници прве награде програма „Енергија је свуда око нас 2017”.
Kovacevic, dodela nagrada, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Завршну свечаност пројекта Центра за развој и примену науке, технологије и информатике отворио је заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић.

„Енергије нема у изобиљу, због чега нам прети енергетска криза, али, намера нам је и да иницирамо креативно понашање деце и младих. Својим предлозима могу да допринесу решењу проблема, који се базирају на коришћењу обновљивих извора енергије, као и на рационалном искоришћавању постојећих извора“, казао је Ковачевић.

Председник ЦНТИ, проф. др Слободан Попов истакао да из године у годину све више ученика учествује у њему, док је декан Факултета за економију и инжењерски менаyмент, проф. др Драган Солеша поручио да најбоље младе људе треба стално промовисати.

Фото: Покрајинска влада

„Ово је место и прилика да позовемо и друге актере нашег друштва да дају свој допринос, како би могли значајније да наградимо и даље подстичемо таленте, јер они су цвет нашег друштва и наше нације. Уколико их будемо подстицали да и даље стварају и да улазе у свет стваралачке науке, можемо очекивати боље сутра“, рекао је Солеша.

Председница жирија Јасмина Пастоњицки оценила је да је жири и ове године имао тежак задатак јер је пристигло много квалитетних радова, те је било тешко одлучити ко је најбољи. Ове године, награђене школе добиле су по један лаптоп.

„Енергија је свуда око нас” јесте програм који се остварује у основним и средњим школама на територији Војводине, од школске 2009/2010, у сарадњи с Центром за развој и примену науке, технологије и информатике и под покровитељство Покрајинске владе. Задатак пројекта је подизање свести о енергетској ефикасности, заштити животне средине и управљању отпадом, као и популаризација нових технологија у школским, наставним и ваннаставним активностима.

В. Ц.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести