Додељене награде „За чистије и зеленије школе у Војводини"

Свечаном доделом награда представницима 27 најуспешнијих предшколских установа, основних и средњих школа и школа за ученике са сметњама у развоју, у холу Покрајинске владе окончан је овогодишњи програм „За чистије и зеленије школе у Војводини”.
skole1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У програму у школској 2017/2018. години учествовале су 104 васпитно-образовне институције, а по оцени комисије, награђено је 27 најуспешнијих. Вредност наградног фонда је око 1.800.000 динара.

Тако је за 625 ученика, за конкретне акције: припкупљање отпада за рециклажу - лименки, гајење биљака, али и стицање и ширење знања у локалној заједници о потреби заштите и очувања животне средине, обезбеђен једноденевни излет у Национални парк „Фрушка гора”. Конкретно, у Сремске Карловце и околину, укључујући и Ковиљско-петроварадински рит. Такође, али за наставнике и васпитаче награђених установа, 18. и 19. јуна биће одржан семинар из области заштите животне средине у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима.

Овај програм је релизован девету годину заредом, а први пут у сарадњи и уз подршку четири покрајинска секретаријата: Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, затим Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

„Ова акција траје више година и све је успешнија, о чему сведочи број учесника. Као ораганизатори можемо само да будемо јако задовољни. Учествује у томе велики део Покрајинске владе и један број наших спољних партнера, што сведочи о томе да, када нешто заједно испланирамо, то сигурно успева“, рекао је покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш, истакавши и да се на јавни позив за учешће у овом програму одзавало више од 70 одсто васпитно-образовних установа на трериторији Војводине.

Фото: Међу награђенима и вртић „Бубамара” у Надаљу, фото: Дневник (Р. Хаџић)

Добитници признања

Награђене предшколске установа у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини” су: ПУ „Срећно дете“ Нови Кнежевац, ПУ „Дечја радост“ Панчево, ПУ „Футринка“ Трешњевац, ПУ „Радост“ Србобран, вртић „Бубамара” Надаљ. Награду су добиле и ОШ „Станко Крстин“ Радојево, ОШ „Бранко Радичевић“ Оyаци, ОШ „Стеван Сремац“ Сента, ОШ „Жарко Зрењанин“ Зрењанин, ОШ 22.октобар“ Буковац, ОШ „Симеон Араницки“ Стара Пазова, ОШ „Петар Петровић Његош“ Зрењанин, ОШ „Алекса Шантић“ Степановићево, ОШ „Никола Тесла“ Банатско Карађорђево, ОШ „Змај Јова Јовановић“ Рума, ОШ „Свети Сава“ Сремска Митровица, ОШ „Жарко Зрењанин“ Качарево, ОШ „Жарко Зрењанин“ Маглић, ОШ „Млада поколења“ Ковачица, ОШ „Славко Родић“ Бачки Јарак и ОШ „Милан Хаyић“ Војка.

Средње школе: Хемијско-прехрамбена средња школа, Чока, Хемијско – медицинска школа, Вршац, ШШ „Бранко Радичевић“, Рума, Школе за ученике са сметњама у развоју ШОСО „Вук Караyић“, Сомбор, ШОСО „Милан Петровић“ Нови Сад, ШОСО „6. Октобар“ Кикинда и „Херој Пинки“ Бачка Паланка.


По речима подсекретарке Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкице Табак, овакав догађај само је један у низу оних који доприносе едукацији деце предшколких установа и основних и средњих школа.

„Ефекти су веома видни и већ се радујемо десетогодишњици нашег програма идуће године. Наставном особљу је дато на знање да је на плану заштите околине потребна сарадња с месним зеједницама, комуналним предузећима, јединицама локалне самоуправе. Управо је до њихове креативности питање како ће анимирати окружење“, рекла је Бранкица Табак.

Како је рекао покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, циљ програма је да се покаже да зејдничким снагама можемо да утичемо на стицање еколошке свести и то развијамо и код оних најмлађих, и тако се потрудимо свима који долазе оставимо планету у што бољем стању.

Предшколска установа „Срећно дете” из Новог Кнежевца другу годину учествује у програму и ове године је освојила награду. Реч је о малишанима стрим између три и седам година.

„За нас је карактеристична акција је „Биобазар”, у оквиру које наша деца сама саде биљке, праве саксије од рециклираних материјала и током априла, обично, показујемо шта су направила. На изложбу, која је продајног карактера, долазе и родитељи који су нам у свему од велике помоћи. Било је и зараде која је утрошена за набавку нама потребног квалитетног потрошног материјала“, каже васпитачица и помоћница директота у ПУ „Срећно дете” у Новом Кнежевцу Александра Гајин.

„Пошто нам је двориште мало, њега замењује парк, иначе је под заштитом државе, у којем је вртић, а то је све у близини Тисе. У њему се бавимо нашим малим истраживањима, проучавамо дрвеће, тражимо бубице, скупљамо биљке за хербаријум, боримо се да необична стара стабла у парку сачувамо. Дан наплате пластичних кеса обележили смо тако што смо с еколошким торбама ишли по Кнежевцу, делили смо их, а од суграђана узимали кесе. Имамо организацију деце „Зелене метлице” која чисти наш град, делимо и еколоше поруке суграђанаима, а у наше акције су по правилу укључене и баке и деке.“

В. Црњански

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести