ДОК ЈЕ У СРБИЈИ ПАДАЛА ПРЉАВА КИША, У АТИНИ КАО НА МАРСУ Нестварне сцене наранџасте грчке престонице због ових честица у атмосфери, ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

Снажан циклон, који се са севера Африке премештао преко Медитерана, а данас својим центром преко Грчке и нашег подручја даље према северу, осим кише и пљускова, донео је и огромне количине честица песка и прашине из Сахаре.
d
Фото: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Огромна количина песка не само вишим, већ и нижим слојевима атмосфере стигла је преко Медитерана из Сахаре данас до Грчке, нарочито до југа земље, а у једном тренутку у Атини је постало све наранџасто као последица огромне концентрације.

Песак је стигао циклоном и снажним јужним струјањем, а пошто је широм Грчке било и кише, она је била прљава, односно обојена честицама пустињског песка и прашине.

У знатно мањој количини у односу на Грчку, песак је стигао данас и до Србије, а с обзиром на то да је падала киша, она је и над Србијом била прљава, односно обојена, а што је може највише видети на возилима након престанка падавина.

Фото: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Циклон наставља пут даље према северу преко Панонске низије, односно премешта се ка централној Европи, тако да јака киша која тренутно пада још на истоку и североистоку Србије престаје током ноћи, а у другој половини ноћи у свим пределима Србије очекује се делимично развесравање.

Ипак, утицај новог циклона са Ђеновског залива, донеће Србији сутра у другом делу дана честу појаву пљускова са грмљавином.

Фото: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Југоисточни ветар биће у сутра у скретању на југозападни, тако да се у мањој количини песак очекује и сутра, али већ од четвртка северозападно струјање у потпуности ће очисити атмосферу од песка и прашине над нашим подручјем.

Ипак, од викенда се поново очекује јачање југоисточног струјања, па се очекује долазак нових количина песка и прашине из Сахаре, али се очекује суво и углавном потпуно ведро.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести