Ђорђевић: Од почетка година жртве звале СОС телефон 1.012 пута

БЕОГРАД:  Поводом Дана сећања на жене жртве насиља, министар за рад Зоран Ђорђевић посетио је данас просторије Националног СОС телефона за жене са искуством насиља.
Ministar za rad Zoran Đorđević posetio je prostorije Nacionalnog SOS telefona za žene Foto: Tanjug/video
Фото: Министар за рад Зоран Ђорђевић посетио је просторије Националног СОС телефона за жене Фото: Танјуг/видео

Ђорђевић је апеловао да грађани не окрећу главу пред немилим сценама и да сви они који сведоче насиљу треба то да пријаве надлежним институцијама или да позову 0800222003 како би добили помоћ.

"Насиље је глобални и друштвени проблем, у Србији и даље имамо показатеље који нам говоре да одређени број наших грађанки трпи насиље. Као друштво морамо да радимо на томе да насиље искоренимо, да будуће генерације васпитавамо тако да насиље није начин за решавање проблема и оно не сме да се толерише", рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао да Национална СОС линија за жене са искуством насиља постоји од 28. децембра 2018 године, али и да постоје још две линије - за родитеље и децу.Подсетио је да Национална СОС линија ради 24 сата свих 365 дана у години.

Приликом позива процењују се капацитети, снаге и ризици за особу која зове, успоставља се систем подршке, који траје све док је жртви насиља потребна, односно особе које позивају добијају пуну подршку државе, до затварања поступка и изласка из кризне ситуације у којој се жртва налази.

"СОС број је и превентива, јер свако ко почини насиље, мора да зна да излазимо на терен истог тренутка када примимо позив и да се читав поступак процесуира. И током ванредног стања било је позива, око 350 на броју за жене са искуством насиља, дечији телефон бележи 120, а број за родитеље 91 позив", рекао је Ђорђевић.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић рекао је да на Националном СОС телефону за жене са искуством насиља, од 1. јануара до 18. маја ове године забележено укупно 1.012 позива.

"Закон о спречавању насиља дао је добре резултате, пред тога Србија има обавезе које је усвојила и конвенцијама које смо потписали, а једна од главних јесте и агенда УН 2030, чији су циљеви да нико не сме бити заборављен и изостављен. Ипак сматрам да као друштво, без обзира на законске оквире, требамо да се боримо против насиља", рекао је Милачић.

Доследне намере Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у вези са решавањем проблема насиља у породици препознају се и кроз рад Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправност, као и практичним деловањем на остваривању суштинске заштите жртава насиља у породици, односно дефинисању насиља као неприхватљивог модела понашања, наводе из тог ресора.

 

 

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести