Ђорђевић: Тренутно у Србији борави 350 избегличке деце

БЕОГРАД: Током избегличке кризе кроз Србију је прошло око милион људи, међу њима била су и деца, а 350 избегличке деце тренутно борави и школује се у нашој земљи, изјавио је данас министар за рад Зоран Ђорђевић.
djordjevic konferencija
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Србија се у тој кризи показала као друштвено одговорна земља, која се нарочито посветила деци водећи се чињеницом да њихов боравак у нашој земљи неће бити кратак, рекао ја Ђорђевић на отварању конференције „Подршка деци и породицама у избегличкој кризи“.

Навео је да је Србија тој деци осим боравка омогућила и право на школовање.

Према његовим речима, циљ државе је, осим права на предшколско и школско образовање за избегличку децу, створити им и услове за нормално одрастање и детињство које нису могла имати у својој земљи.

За наш однос према избеглицама добили смо велике похвале, то нас радује, али нас и обавезује да будемо бар на истом нивоу, истакао је Ђорђевић.

Он је најавио да ће се држава и убудуће трудити да услови у којима бораве деца буду на највећем могућем нивоу.

Чинимо све да и следеће године будемо задовољни тиме што показујемо најбољу бригу за децу и људе избеглице, указао је Ђорђевић. 

Конференцији је присуствовао и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић који је потврдио да је добро што је међународна и наша јавност високо оценила однос Србије према избеглицама, али указао да је много важније како су Србију оценили оних милион људи.

Ја гарантујем да сада у свету имамо милион амбасадора који ће рећи „Србија је добра земља, тамо су нас третирали као људе, а не као животиње“, рекао је Цуцић.

Подсетио је да је међу тим људима било више од 350.000 деце, а нека од њих су се у нашој земљи родила, добила прву вакцину, школовала.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Саинт Лот је истакао да у свету око 15 милиона људи, међу којима су и деца, тражи нови дом, уточиште, сигурност и бољи живот.

На нама је да им пружимо подршку и све то обезбедимо, изјавио је дирекор УНИЦЕФ-а.

Данашњу конференцију огранизовала је Фондација СОС Дечија села, а у име фондације присутне је поздравила Невена Чаловска, председница Управог одбора.

Истакла је да је за време избегличке кризе та фондација основала програм Ургентна помоћ избеглицама, чији је циљ, како каже Чаловска, пружање сигурности и комфора деци без родитеља.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести