ДРЖАВА ПООШТРАВА МЕРЕ ЗБОГ ПОЈАВЕ МАЛИХ БОГИЊА И ВЕЛИКОГ КАШЉА Деца неће моћи ни у вртић, ОВО морате да испоштујете

На територији Србије, пријављена су четири потврђена случаја малих богиња, а број оболелих од великог кашља достигао је 400 од почетка ове године. Када је реч о потврђеним случајевима малих богиња, епидемиолог Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” др Марко Вељковић, изјавио је да су у питању два детета и две одрасле особе.
fajzer vakcina
Фото: Pixabay.com

 - Ради се о два детета узраста осам и 15 година која су невакцинисана и две одрасле особе узраста 46 и 49 година, при чему је вакцинални статус код једне одрасле особе непознат, а једна особа је непотпуно вакцинисана једном дозом ММР вакцине - рекао је Вељковић.

Он је истакао да је веома значајан фактор који доприноси појави појединачних случајева оболевања и епидемијског јављања малих богиња је пад обухвата имунизацијом, а самим тим долази до пада нивоа колективног имунитета.  Епидемиолог је подсетио да се ревизија вакциналних картотека спроводи континуирано током читаве године у сарадњи Завода и домова здравља.

- Прегледа се вакцинална картотека, идентификују се сва невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца, врши се њихоо позивање на вакцинацију, при чему је у овом моменту веома битно да ове активности буду приоритет како бисмо предупредили потенцијалну епидемијску појаву  у нашој земљи - рекао је Вељковић.

Педијатри у Србији почели су да одбијају да пишу потврде за повратак у вртић уколико деца нису потпуно вакцинисана по календару обавезне имунизације. Педијатри исто раде сада и уколико дете треба да иде на рекреативну наставу. Непотпуно вакцинисано дете, једоставно, не може да буде у колективу, осим уколико не постоје оправдани разлози зашто дете не може да се вакцинише. Све ово покренуто је због великог кашља и богиња, болести које су се појавиле у Србији, којих не би било да је обухват вакцинацијом против ових болести на нивоу на ком би требало да буде.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести