Еразмус плус: У јеку конкурси мобилности, сарадње и подршке младих

НОВИ САД: Прошле недеље и на Универзитету у Новом Саду затворен је конкурс за учешће у овогодишњем циклусу програма Жан Моне, дела Еразмус+ програма, у којем је од ове године наша земља програмска земља и пуноправна чланица, што нам је донело могућност учествовања у свим деловима програма, са обухватом свих земаља Европске уније, као и Исланда, Лихтенштајна, Норвешке, Турске и Македоније.
erazmus plus
Фото: Promo

И док је конкурс за учешће у програму Жан Моне затворен, до краја овог месеца отворени су конкурси за пројекте савеза знања и савеза секторских вештина, конкурси за пројекте стратешких партнерстава у области високог образовања отворени су до 21. марта, а пројекти у области спорта до 4. априла.

Да подсетимо, Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у области образовања и усавршавања, младих и спорта.започео је 2014. године и трајаће још ове и следеће године с укупним буyетом од 14,7 милијарди евра.

Приоритети у области образовања су унапређивање и подржавање развоја свих нивоа образовања,јачање веза између формалног, неформалног и информалног учења, оснаживања веза образовања са светом рада, створање додатне вредности за европски простор образовања и повезивање земаља чланица у дефинисању образовних политика.

У фокусу овог програма је јачање потенцијала младих за активно учешће у грађанском друштву, развој лидерских вештина, солидарности и разумевања између култура, а у области спорта, приоритет су сарадња и умрежавање спортских организација и подршка пројектима који могу индиректно да допринесу ублажавању друштвених и економских аспеката физичке неактивности.

Еразмус+ промовише признавање и вредновање стечених квалификација у образовању, отворени приступ образовним материјалима, документима и медијским садржајима који настају у финансираним пројектима и шире, као и међународну димензију активности, вишејезичност, једнакоправност и инклузивни приступ образовању.

Еразмус+ састављен је од више врста пројеката сврстаних у три основна и два специфична дела активности. Основни су мобилност, која обухвата пројекте који се односе на мобилност у области образовања и младих, као и креирање заједничких студијских програма између европских универзитета, затим сарадња у области иновација и размена примера добре праксе, који се односе на различите врсте пројеката институционалне сарадње у областима образовања, младих и спорта и трећи је подршка унапређењу политика, активност која обезбеђује финансирање пројеката који подржавају унапређење образовних политика и политика које се односе на младе. Специфични делови програма Еразмус+ су “Жан Моне” и спорт.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести