ЕУ још не враћа Србију на листу за слободан улазак?

БРИСЕЛ: Земље чланице требало би сутра да донесу одлуку о могућем враћању Србије на листу земља на које се не примењују рестрикције на улазак у ЕУ.
srbija
Фото: Tanjug/ J. Pap

Иако су питање отврања граница за Србију покренуле неке земље чланице, општа оцена је да се епидемиолошка ситуација још није довољно стабилизовала, сазнаје Танјуг у Бриселу.

О питању повратка Србије на листу трећих земља за које не важе рестрикције путовања у ЕУ разговарало се последњих дана на радним телима Савета ЕУ.

У дипломатским изворима за Танјуг наводе да су неке од земља чланица подржале ”зелено светло” за Србију, али да су и поред побољшање епидемиолошке ситуације у земљи, бројке ”мало преко” ЕУ критеријума од 16 заражених на 100.000 становника.

"Нису велике шансе да се на сутрашњем састанку донесе одлука о враћању Србије на листу. Већина земља чланица сматра да би требало сачекати да се епидемиолшка ситуација стабилизује на дужи рок како у Србији, тако и у ЕУ", наводе извори Танјуга.

Србија се нашла 1. јула на листи 15 земља које због ”боље или једнаке” епидемиолошке ситуације нису имале рестрикције на улазак у ЕУ простор.

Међутим, због новог налета инфекције корона вирусом, Србије је скинута са те листе две недеље касније.

У тренутку када се епидемиолошка ситуација у Србији стабилизује, већи део ЕУ тек улази у тзв ”други летњи талас” КОВИД19.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести