ГЛИЦ: И ЛГБТ особе да буду даваоци ембриона

БЕОГРАД: Геј лезбејски инфо центар тражи од Министарства здравља измену Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона, како би и ЛГБТ особемогле да буду даваоци.
1
Фото: pixabay.com

Центар наиме сматра да правилник искључује могућност да и те особе буду даваоци репродуктивних ћелија и ембриона што, кажу, прописује члан 4 у коме пише да давалац не може бити лице са анамнезом хомосексуалних односа у последњих пет година.

На тај начин се, кажу, ЛГБТ особе дискриминишу, јер се хомосексуални односи стављају у контекст болести, будући да, додају, анамнеза значи "историја болести".

Осим тога, анамнеза је разговор са пацијентом, како би се прикупиле информације важне за откривање природе болести и постављање дијагнозе што, додају, значи да ће потенцијални даваоци бити испитивани да ли су имали хомосексуалне односе у претходних пет година.

То се, наводе, може сматрати индиректним позивањем да јавно изнесу своју сексуалну оријентацију чиме се крши Закон о забрани дискриминације који приписује да је сексуална оријентација приватна ствар и да нико не може бити позван да се јавно изјасни о својој сексуалној оријентацији.

EUR/RSD 117.1708
Најновије вести