Грађани Србије легално поседују милион комада оружја

БЕОГРАД: Грађани Србије легално поседују скоро милион комада оружја, показују подаци МУП већину ловачког, спортског и оружја за личну безбедност, али држава велики проблем има с нелегалним оружјем које је наследство ратова деведесетих година прошлог века, пише данас Политика.
kalasnjikov
Фото: pixabay.com

Држање аутоматског оружја, попут „калашњикова” и „хеклера” као и експлозивних направа (бомбе кашикаре) тешко је кривично дело у свим земљама света, и ту ни закон у Србији не одступа.

Пре три године у Србији је уништено 18.000 комада илегалног оружја које је заплењено од извршилаца кривичних дела или су их грађани сами предали.

Министарство унутрашњих послова је од 2014. до прошле године спровео три процеса легализације оружја. Такође, од 1. јуна 2017. пооштрени су и закони. За поседовање наоружања у илегалном поседу предвиђена је казна од две до 12 година затвора.

Ипак, на црном тржишту је и даље велика количина оружја које за неколико стотина евра може да се купи од препродаваца.

Аутоматска пушка „калашњиков” може да се набави по цени од 600 до 1.000 евра, сазнаје Политика од добро обавештеног саговорника. Јуришна пушка АК-47 коју је конструисао Михаил Калашњиков, једно је од најпопуларнијих и најпродаванијих оружја на целом свету, па тако и на Балкану.

Од „калашњикова” су скупљи „хеклери” (цена је до 2.000 евра). Ово аутоматско оружје најчешће користе атентатори који ликвидирају жртву са мотора (скутера) у покрету. Пиштољи и револвери коштају од 50 до 500 евра, у зависности од њиховог стања и произвођача.

Цена експлозивне направе које криминалци у својим обрачунима постављају испод туђих аутомобила, креће се од 5.000 до 10.000 евра, пише Политика позивајући се на неименовани извор.

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести