Грађани Србије у 2018. донирали 27,3 милиона евра

БЕОГРАД: У току прошле године грађани и компаније донирали су установама и појединцима 27,3 милиона евра, упркос свим препрекама, као што је наплата ПДВ на донације, показала је анализа Фондације "Каталист Балканс".
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Србија је дала 2018. године 27,3милиона евра за донације. То је импресивна цифра уз све могуће опструкције, као што је плаћање пореза на дониран новац", рекла је директорка Канцеларије за демократски и економски развој (УСАИД) Шенли Пинчоти.

Како каже, Србијом влада дух доброчинства.

"Овде када се оде на кафу или ручак људи се свађају ко ће да плати. То о вама као народу пуно говори и то је све добра основа за даља филантропска дела. Имате донаторске апликације за телефон, као што су ''Пружи корак'' и ''Донација'', које омогућавају корисницима да на једноставан начин путем телефона дају новац", истакла је директорка УСАИД-а.

Конференцију о филантропији "Заједно за снажнију заједницу" организовала је Траг фондација. Извршна директорка Биљана Дакић Ђорђевић указала је да након "дужег периода заговарања" пореска управа објавила обавезујуће упуство за остваривање пореских олакшица за донаторе. Олакшице за донирање вишкова хране, за критеријуме ослобађања донација од пореза, стварање стимулативног окружења за давање грађана...

"Србија је једна од ретких земаља у окружењу која још нема подстицај за давање грађана", рекла је Дакић Ђорђевић.

На недавној седници Владе усвојене су измене Закона о порезу на доходак грађана, рекла је министарка без портфеља, Славица Ђукић Дејановић.

"Измене дефинишу повећање неопорезивог износа стипендија ученика и студената и сада је тај неопорезиви износ утростручен. Ускоро очекујемо да измене Закона буду усвојене и у Скупштини, како би омогућиле веће улагање управо за образовање наших најталентованијих ђака", казала је Ђукић Дејановић.

Једна од значајних активности је и формирање радне групе за унапређење законског оквира за донирања вишка хране, како би се побољшао статус најсиромашнијих слојева. Сврха је, како каже министарка, помоћ крајњим потрошачима као примаоцима хране, спречавање и уништавање и смањење отпада, а и заштита животне средине.

"Циљеви су једноставни, окончати глад", поручила је Ђукић Дејановић.

На конференцији о филантропији учествовали су и Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, "Каталист Балканс", СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести