Јанковић: Омикрон се преноси за само неколико секунди

БЕОГРАД: Заменик директора Ургентно кличког центра Ниш Радмило Јанковић рекао је да је епидемиолошка слика у Србији комплексна и додао да се наша земља суочава са плимом заражавања, јер је омикрон сој вирулентан и преноси се за неколико секунди.
j
Фото: Tanjug/ T. Radovanović, arhiva

Овом соју је потребно тек неколико секунди да пређе са једне особе на другу. Доводи до заражавања великог броја људи и оних претходно инфицираних и вакцинисаних. Моја пројекција са почетка месеца је била 20.000 или 30.000 заражених, рекао је Јанковић за Пинк телевизију.

Он је казао да су бројеви заражених далеко већи него што говоре званични подаци, те нагласио да се вирус највише шири међу млађом поулацијом која је најмање дисциплинована када су епидемиолошке мере у питању.

Говорећи о хоспитализацији ковид пацијената, он је подсетио да је вухански сој давао такву клиничку слику да је 20 до 25 одсто заражених морало у болницу, а сваки пети је морао да буде хоспитализован.

Касније с другим сојевима као што је делта, проценат је био мало испод десет, осам до десет одсто. Сада је тај проценат, на оволики број заражених, испод један одсто. Сваки стоти мора у болницу, рекао је Јанковић.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести