Јеврејска општина Београд: Констернација писањем Забавника  

БЕОГРАД: Јеврејска општина Београд је у писму главном и одговорном уреднику “Политикиног забавника” Зефирину Грасију, изразила запрепашћење писањем о љотићевцима у последњем броју тог недељника и затражила исправку и извињење.
rat stradanje
Фото: Youtube Printscreen

Збуњени смо и констернирани текстом “Дуго путовање Хенрика Лаутнера”, аутора Немање Баћковића, поготово анфрилеом “Ко су били љотићевци?” у коме новинар описује лик и дело фашистичког идеолога, сарадника нациста и вође СС добровољаца, истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, Димитрије Љотић и његов покрет “Збор” се нису тек тако и случајно, како аутор имплицира, изједначавали с нацистима и фашистима. 

Димитрије Љотић је био локални нациста и организовао је војску, Српски добровољачки корпус (нем: Serbicher SS - Freiwilligen Korps) која је била у служби Вермахта, а чија идеологија је била идентична нацистичкој: истребљење Јевреја, комуниста и западњачког капитализма. Корпус је био злогласан по злочинима над становништвом, посебно Јеврејима и Ромима, партизанским устаницима и припадницима покрета отпора. 

Љотићеве јединице су учествовале у стрељању ђака у Крагујевцу у октобру 1941, додаје се у писму.

Јеврејска општина Београд подсећа да су нацисти финансирали Љотићев “Збор” на сличан начин како су финансирали и Анту Павелића - чак је и сам Херман Геринг сматрао да је “Збор” идеалан партнер за нацистичку партију.

Подмладак “Збора”, Бели орлови, већ су 1940. испред Београдског универзитета салутирали Хитлеру и Мусолинију и узвикивали “доле с Јеврејима!”, а многи од челника “Збора” су имали изражено антисемитске ставове, нпр. генерални секретар Милорад Мојић који је превео Протоколе сионских мудраца на српски језик.

Такви људи су били најближи сарадници човека о чијем сте животу објавили ушећерену верзију, а погибију његових квислиншких војника романтизовали на крају самог текста “Дуго путовање Хенрика Лаутнера”, напомуње се у писму главном и одговорном уреднику “Политикиног забавника”.

Господине Граси, Димитрије Љотић је био антисемита и фашиста, а његове идеје су одјекнуле слично као оне које је имао Гебелс. Ни један ни други нису били убице, али су били убице за писаћим столом, идеолози најгоре машине смрти у историји цивилизације. Апологетским текстом који је објавио ваш недељник вређате не само Јевреје у Србији, већ све грађанке и грађане ове земље чији су преци дали своје животе у борби за ослобођење, у борби против страних окупатора и домаћих издајника, истиче се у писму и додаје: 

"И зато тражимо исправку и извињење. Тражимо да не контаминирате нове генерације ревизионистичким скаскама о осведоченим квислинзима. Тражимо у име 16.000 ваших јеврејских суграђана који због Љотића и њему сличних више не могу да траже правду за себе. Тражимо то у предвечерје дана сећања на Холокауст, као потомци који се сећају, као Јевреји који живе у Србији и воле Србију".

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести