Јоксимовић и Жакоб: Развој приоритет сарадње Србије и УН

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са сталним координатором Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб о развојном партнерству Србије и тима УН, као и о новом Оквиру сарадње УН за одрживи развој са Србијом 2021 - 2025, са посебним освртом на Зелену агенду и борбу против климатских промена.
1
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Јоксимовић је навела да дугогодишња сарадња Србије са програмима УН који се спроводе у Србији и велики број успешних пројеката на националном и локалном нивоу значајно доприносе економском и друштвеном развоју и унапређењу живота за све наше грађане.

Према речима министра, конкретни резултати пројеката и програма које заједнички спроводимо са УН су видљиви, грађани их препознају и имају значајну улогу за развој нашег друштва у најважнијим секторима, од одрживог развоја, здравља, заштите људских права, социјалне инклузије, родне равноправности и других важних области.

Све досадашње успешне заједничке активности, али и нови постављени циљеви представљају подршку реформским процесима и убрзању европске интеграције Србије, додала је министар.

Јоксимовић и Жакоб су се током састанка осврнуле на модалитете сарадње Србије и УН, са фокусом на Зелену агенду и борбу против климатских промена, имајући у виду актуелну глобалну развојну политику у овом домену, али и посвећеност Србије реформама у овим областима.

Јоксимовић је истакла напоре Владе Србије за активно спровођење реформи, што је додатно потврђено и отварањем Кластера 4 - Зелена агенда и одржива повезаност у децембру 2021. године на Међувладиној конференцији између ЕУ и Србије.

Франсоаз Жакоб је указала на важност недавно потписаног споразума Владе Србије и УН под називом "Оквир сарадње УН за одрживи развој са Србијом 2021 - 2025", који представља основу за сарадњу и подршку система УН нашој земљи, у циљу динамичног економског и друштвеног развоја, посебно у области заштите животне средине и климатских промена.

"Сигурна сам да ће Србија наставити да буде кредибилан и поуздан партнер у испуњавању заједничких циљева, јачању сарадње и проналажењу решења за многе заједничке изазове, те да ће овај споразум убрзати напредак Србије ка одрживој будућности, отварајући више нових могућности за све".

Министар Јоксимовић је нагласила да је споразум Владе Србије и УН доказ да је Влада потпуно посвећена циљевима одрживог развоја, зеленој агенди, борби против климатских промена и пре свега, унапређењу живота за све наше грађане, додавши да је Влада Србије спремна да и убудуће настави са таквом сарадњом.

Потписани Оквир сарадње представља значајну подршку Србији да спроведе приоритете националног развоја, Агенде 2030 и агенде приступања ЕУ, чиме се додатно потврђује успешан наставак сарадње наше земље са УН, као важним развојним партнером.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести