КАД ИМАМ ДОБАР ШЕШИР СВЕ МИ ДОБРО СТОЈИ Јединствена изложба у Чачку, некада се без њих није излазило из куће и представљали су статусни симбол а данас их ретко ко носи (ФОТО)

ЧАЧАК - У грађанској културу шешир је одувек представљао статусни симбол, а некадашње чачанске даме су говориле „Када имам добар шешир све ми лепо стоји”.
а
Фото: РИНА

У Галерији Етнолошког музеја - Хаџића кући отвара се Изложба колекције шешира из периода двадесетих и тридесетих година прошлог века из етнолошке збирке Народног музеја и трајаће до 22. априла.

- Ова колекција предствља једно време када су шешири били обавезни део гардеробе једног грађанског Чачка, а то су шешири из двадесетих и тридесетих година прошлог века. Има их деветнаест и говоре заправо причу о моди тога доба и уопште о времену када се без шешира није излазило из куће, био то мушкарац, жена или дете и то је било до неких педесетих година обавезан део аксесора. Од неких седамдесетих година они почињу да служе само за заштиту од сунца, а некада су били обавезни”, рекла је за РИНУ Ивана Ћорјаковић, етнолог Народног музеја у Чачку.

Фото: РИНА

Изложба се одржава у оквиру пројекта ‘Престоница културе’ Републике Србије из 2023. године, настављена је у 2024. години и ово је прва изложба која ће се одиграти у новом галеријском простору у Чачку који је отворен крајем прошле године.

- Веома интересантан предмет, међу свим овим шеширима је цилиндар Раше Гавровића, који је био председник општине између два светска рата и једна веома позната личност у Чачку, тако да је то један веома интересантан детаљ за све Чачане”, закључила је Ћирјаковић.

Иначе, шешири су најчешће набављани у трговинама и занатским радњама, ношени су свакодневно, али и у свечаним приликама.

Фото: РИНА

Овом изложбом се представља део градске ношње која је у минулим временима красила чачанске улице, кафане и тргове. Део те лепоте сачуван је у музеју и представља плод вишедеценијског рада етнолога.

(РИНА)

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести