КЦВ: Дисциплински поступак због дискриминације

НОВИ САД: Клинички центар Војводине идентификовао је одговорне и покренуо је дисциплински поступак против њих, због стигматизације пацијента на Клиници за едокринологију којем је на терапијској листи окаченој о кревет написано “ХИВ”.
klinicki centar vojvodine
Фото: Dnevnik (arhiva)

Унија организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ/АИДС (УСОП) скренула је пажњу јавности на овај случај, сматрајући да су тиме прекршена људска и права пацијената.

Управа КЦВ сматра недопустивим овакав вид кршења права пацијента. Стручни колегијум је најоштрије осудио овај поступак лишен професионалне етике. Спроведен је хитан надзор који је утврдио да је пацијент лечен по свим принципима збрињавања његовог здравственог стања и идентификовао одговорна лица за овај тежак пропуст у заштити поверљивих података о личности, против којих је покренут дисциплински поступак, саопштила је в. д. директора Клиничког центра Војводине професорка др Едита Стокић.

Повереница: Да се обезбеди једнак третман за све

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић затражила је од надлежних у Клиничко болничком центру Војводина да се свим пацијетима обезбеди једнак третман и да не дозволе, као што се десило се оболелим од ХИВ-а, да им се тај статус јавно истиче.
У препоруци мера за остваривање равноправности упућеној у КБЦ Војводина, наводи се и да је у Стратегији за превенцију и контролу ХИВ инфекције и АИДС-а наведено да је од изузетног значаја поштовање и промоција људских права особа које живе са ХИВ-ом, кључних популација у ризику од ХИВ-а, као и других осетљивих друштвених група. 

Љ. П.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести