КЦВ: Набављена нова опрема и сређена купатила за породиље

НОВИ САД: Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине добила је нови лапароскопски стуб, чиме је у новосадској Бетанији створен услов за даљи развој савремене гинекологије и гинеколошке ендоскопије.
l
Фото: kcv.rs

Такође, у Клиници је завршена и обнова санитаних чворова и купатила на Одељењу полуинтензивне неге порођајног блока, те су побољшани и услови за боравак пацијенткиња, као и за рад запослених.

Директорка Клиничког центра Војводине професорка др Едита Стокић каже како су сада собе породиља добиле ново рухо, а да је за радове који су коштали 3,2 милиона динара, новац издвојио Покрајински секретаријат за здравство.

Санацијом купатила у Клиници за гинекологију и акушерство, побољшавају се услови боравка породиља оперисаних царским резом, а подигнут је и ниво постпорођајне неге. Угоднији и комфорнији смештај пацијенткиња индиректно повећава ниво задовољства пацијенткиња, а када су задовољни пацијенти, задовољно је и особље, истакла је др Стокић.

Управник Клинике за гинекологију и акушерство доцент др Ђорђе Илић наводи да је набављен и лапароскопски стуб, такође захваљујући Покрајинском секретаријату за здравство, који је олаћен 14.1 милион динара.

Набавком новог лапараскопског стуба започињемо са увођењем савремене гинекологије. Сведоци смо експазивног развоја гинеколошких ендоскопских процедура у области репродуктивне медицине, гинеколошке онкологије и опште гинеколошке хирургије, које носе бројне предности по пацијента и здравствени систем. Данас, практично не постоји гинеколошка процедура која не може да се изведе ендоскопски. У водећим европским и светским центрима, удео процедура које се изводе ендоскопски, значајно превазилази класичну или отворену хирургију, истакао је др Илић.

Фото: kcv.rs

Ове године рођена 4.521 беба

Од почетка године на Клиници за гинекологију и акушерство било је 4.409 порођаја, а рођено 4.521 новорођенчади. Прошле године у овом периоду било је 4.315 порођаја, што је за 94 порођаја мање него данас, казала је др Стокић.


Фото: kcv.rs

Према његовим речима, у Клиници за гинекологију и акушерство годинама уназад ради се велики број ендоскоспких процедура, пре свега из области репродуктивне медицине.

Добијањем новог лапароскопског стуба, врхунских техничких перфоманси, створен је услов за даљи развој гинеколошке ендоскопије у захтевнијим и комплекснијим областима гинеколошке хирургије, нагласио је др Илић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести