Кичме двоје пацијената оперисане новом методом у Клиници за неурохирургију

У Клиници за неурохирургију Клиничког центра Војводине е по први пут урађена операција кичме, приликом које су истовремено примењене две методе, односно урађена је и декомпресија и стабилизација.
spinalni hirurzi
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Операцију двоје пацијената урадио је еминенти мађарски неурохирург професор др Петер Банцеровски, у сарадњи са хирурзима Клинике за неурохиругију.

Помоћник директора Клиничког центра Војводине задужен за хирургију професор др Петар Вулековић објаснио је да је овим пацијентима стабилизован слабински сегмент кичме, односно клизање пршљенова у слабинском делу кичме. У питању је честа болест, јер око 85 одсто људи осети бар једном годишње бол због ових тегоба.

Управник Клинике за неурохирургију доцент др Владимир Папић објаснио је да кичмени стуб представља пресек и централни део два система, коштано-зглобног и нервног, те да током интервенције мора да се обраћа пажња на деликатне нервне структуре.

„Током операције ради се декомпресија, односно ослобађање притиска нервних структура, а потом и стабилизација кичменог стуба од 360 степени, чиме се обезбеђује права стабилност и враћање човека нормалним активностима“, навео је др Папић.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


До краја године 10 операција

„Идуће недеље планирамо да оперишемо још двоје пацијената, а на листи чекања имамо још њих четворо. Очекујемо да ћемо до Нове године имати укупно десет ових операција“, открио је управник Клинике за неурохирургију др Папић и напоменуо како ће годишње имати око 20 пацијената који су кандидати за ову интервенцију, што је десет одсто од укупног броја интервенција које раде на кичменом стубу.


Двоје оперисаних пацијента, мушкарац од 54 и жена од 64 године, годинама су имали тегобе и лечени су физикалним и другим терапијама, као и лековима, али то није дало задовољавајући резултат.

„Мушкарац којег смо првог оперисали је у озбиљном и продуктивном животном добу, има тегобе већ две године, а ради на физички захтевном месту и једини је хранилац породице. Операција је трајала три и по сата и прошла је без ванредних ситуација. У питању је педантан рад током пласирања шрафова који пролазе кроз нервне елементе, па до фиксације која се ради у траћој фази операције. Након овога он неће имати ограничену радну способност, а без интервенције та способност би му била све мања, све док не би постао неспособан“, казао је др Папић и додао да ће жена коју су такође јуче оперисали, након интервенције бити подмлађена за бар пет година.

Помоћница директора Клиничког центра Војводине задужена за здравство профсорка др Едита Стокић истакла је да у новој хируршкој методи лечења пацијената са дегенеративним променама кичменог стуба, Клиника за неурохиргију сарађује са врхунским стручњацима из Европе и света. Професор Петер Банцеровски, који је управник Одељења за хирургију кичменог стуба у Националном институту за неуронауке у Будимпешти, истакао је да је сарадња његове куће и Клиничког центра одлична и додао како се нада ће та сарадња бити трајна. Напоменуо је да 80 одсто пацијената након операције има значајно побољшање.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести