Кисић: Популационе мере почињу да дају резултате

Популационе мере које Србија спроводи почеле су да дају резултате, будући да је крајем прошле и почетком ове године рођено више беба у односу на исти период претходне године, изјавила је данас Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на конференцији "Лепота жене".
e
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU / DEJAN UROŠEVIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Кисић је, на панелу посвећеном репродуктивном здрављу жена, нагласила да држава спроводи низ мера у циљу подстицања рађања, од финансијске подршке рађању, субвенција за станове за мајке које немају некретнину, до подршке у процесу вантелесне оплодње, навели су у саопштењу из Министарства за бригу о породици и демографији.

"Практично смо међу водећим државама у свету када су у питању мере и могућности које се тичу потпомогнуте оплодње, а сада имамо и могућност оплодње донираним репродуктивним материјалом", рекла је Кисић.

Министарство за бригу о породици и демографији спровело је два национална истраживања о ставовима младих о репродуктивном здрављу, браку и породици, у којима су учествовали ученици трећих и четвртих разреда средњих школа широм Србије.

"Надам се да ћемо уз помоћ резултата ових истраживања још презицније таргетирати мере које су за младе најзначајније", рекла је Кисић.

Ресорна министарка је додала да је Министарство за бригу о деци породици и демографији сачинило предлог измена Закона о финансијској подршци породици са децом, којима је фокус на пружању подршке женским предузетницама.

У саопштењу Министарства за бригу о деци породици и демографији навели су да је Кисић указала да је у протеклом периоду учињено доста по питању репродуктивног здравља, пре свега са аспекта превентивне медицине, и као пример истакла увођење вакцина против ХПВ вируса.

"Основа свега јесте здрава жена, која брине о себи, а самим тим и о својој породици. Ми смо ту да ту жену подржимо, да буде образована, успешна, посвећена своме раду, а пре свега да буде здрава. Здрава жена је жена која је јака и која може све", закључила је Кисић.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести