Кисић: Важно је указати на узнемиравање, јер је често увод у злостављање

БЕОГРАД: Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић рекла је данас, на конференцији посвећеној заштити деце од сексуалне експолатације, да је насиље неприхватљиво и да је веома важна превенција и указивање на узнемиравање, које је често увод у злостављање.
s
Фото: Youtube Printscreen

Кисић је навела да је сваки вид насиља према било коме неприхватљив, подсетивши да дефиниција насиља и злостављања подразумева да постоји особа која врши насиље и особа над којом се врши насиље.

“Насиље се врши над особама које су слабије, обично физички и онда долазимо до једног од потенцијалних разлога зашто баш деца. А онда још када додамо и компоненту да су деца радознала, да имају поверења у људе, онда се ту отвори читав низ тачака због чега баш дете”, указала је Кисић.

Министарка је подсетила да постоји стратегија за превенцију и сузбијање насиља над децом, као и правилници, додајући да је Србија једна од водећих земаља када је у питању динамика усвајања и примене тих докумената, чиме, како каже, доказује колико је значајно то питање, међутим, напомиње да постоји свест да ниједан закон сам по себи “не може да нам чува децу”.

“На томе морамо и треба да радимо сви”, рекла је Кисић и додала да се, нажалост, не може ни проценити колико је такво понашање присутно. Како је објаснила, постоји читав низ других облика занемаривиња, злостављана, које, како напомиње, не видимо.

“Ако видимо да постоји учесталост сексуалног узнемиравања, поготово у време социјалних мрежа, онда можемо претпоставити колико је велика учесталост овог облика узнемиравања”, рекла је министарка. Показало се да је, како је рекла, сексуално узнемиравање чак и у виртуелном свету често увод у сексуално злостављање, додајући да је време да се укаже да је то нешто што није нормално.

“По дефиницији нормалности у медицини нормално је оно што има већина људи. Нормално је оно како се понаша већина. Уколико живимо у свету где већина ради нешто што је неприхватљиво и што доводи до повећаног ризика од било каквог насилног поремећаја онда то треба да се каже”, рекла је она.

Министарка је поручила да је у том смислу превенција веома важна да уопште дође до занемаривања и злостављања. “Један од циљева Министарства јесте да у наредном периоду спроведе истраживање где ће се моћи проценити преваленција оваквих облика понашања, као основа за различите даље активности”, навела је Кисић. Подсетила је на платформу “Чувам те”, која је установљена пре годину и по на иницијативу председнице владе, која окупља седам министарстава.

“Суштина је да на једном месту буде све, не само информације, него и пријава различитих врста насиља. Она је превасходно формирана за насиље у школској средини, али је генерално формирана да буде место које ће да окупља све релевантне податке и место где се након пријаве може одмах реаговати”, рекла је министарка. Кисић је закључила да министарство које у свом називу има “породицу” жели да тој породици врати углед и значај, те да она треба да буде база и уточиште и место акције и реакције. Заштитник грађана и Мрежа организација за децу Србије организовали су конференцију "Национални дијалог о заштити деце од сексуалне експлоатације и злостављања - Излазак из сенке".

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести