Комеморација у Маутхаузену у знаку рата у Украјини

БЕЧ: Овогодишња комеморација, којој је присуствовала и делегација Србије, поводом годишњице ослобађања нацистичког концентрационог логора Маутхаузен била је у знаку, не само сећања на жртве тог страстишта, него и рата у Украјини.
1
Фото: Youtube Printscreen

Председник Маутхаузен комитета Аустрија Вили Мерњи упутио је апел да се рат у Украјини заврши.

"Ако по сваку цену мора бити победника, онда нека то не буду нације, велике вође, већ вредности као што су мир, слобода и солидарност“, нагласио је он.

Званични мото комеморације био је „Политички отпор“, у знак сећања на људе који су током Трећег рајха пружали отпор, и због тога били систематски убијани.

Мерњи је истакао да је и данас важно пружити отпор. "Видимо као нашу обавезу да кажемо јасно не рату“, подвукао је он.

Председник Међународног комитета Маутхаузена Ги Докендорф подсетио је на бројне руске и украјинске ратне заробљенике, који су се у Маутхаузену третирали као „иста категорија“ затвореника.

"Они су као грађани Совјетског савеза дали допринос заједничкој борби против нацистичких агресора“, укаузао је он.

На комеморацију традиционално долазе делегације из свих делова света, пошто су логораши били пореклом из више од 70 нација.

Амбасадоре Русије и Белорусије су, због рата у Украјини, организатори замолили да не присуствују овогодишњем сећању, али су представници породица жртава и хуманитарних организација из те две земље биле добродошле.

Испред споменика украјинским жртвама биле су постављене фотографије које показују страхоте тренутног оружаног сукоба у Украјини, али и оне из Другог светског рата, са циљем да „укажу на сличност“.

Само један преживели логораш ове године присуствовао је комеморацији, 90-огодишњи Данијел Ханох, пореклом из Литваније, који данас живи у Израелу.

Он је био заточен у једном од споредних логора Маутхаузен, у логору Гунскирхен.

Када је ослобођен логор, он је имао 12 година и дана данас преноси све ужасе које је као дете видео и преживео у једном од највећих нацистичких логора.

На званичној свечаности, на којој по устаљеној тардицији, представници земаља и организација полажу цвеће пред саркофаг у центру меморијалног центра, руска делегација је представљена као „Координациони савез организација руске дијаспоре у Аустрији“.

На другој страни украјинска делегација поздрављена је дугим и гласним аплаузом.

Делегација Србије, коју су, између осталих чинили амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић и секретар у Минстарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, положила је венац код споменика српским и југословенским жртвама злогласног нацистичког логора из Другог светског рата.

Маутхаузен је познат као један од најозлоглашенијих нацистичких логора. Сејао је смрт у Првом светском рату, а наставио и у Другом. Успостављен је 22. септембра 1914, а поново активиран 8. августа 1938. године.

Био је активан све до ослобађања од стране америчке војске 5. маја 1945. године.

Састојао се од главног логора и 49 споредних, а до 1945. године у логор Mauthauzen и његове споредне логоре депортовано је око 200.000 особа, а више од половине њих је убијено или су умрли од последица присилног рада.

Међу њима је било људи преко 30 различитих националности, а последњи логорашки број био је 139.317, издат 3. маја 1945. године.

Америчке трупе су 5.маја 1945. ослободиле концентрациони логор Маутхаузен и тај дан се сваке године одржава комеморација.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести