Кон: Епидемиолошка ситуација у Београду поново претећа

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је данас да је епидемиолошка ситуација због вириса корона у Београду поново претећа.
 Epidemiolog Predrag Kon u emisiji „Hit tvit“ TV Pink Foto: TV Pink/printskrin
Фото: Епидемиолог Предраг Кон, фото: ТВ Пинк/принтскрин

Он је на свом Фејсбук профилу написао да се вирус због повратка студената својим кућама у јулу може проширити по читавој Србији.

"Неких забрана ће највероватније ускоро бити, као што су забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности као што је ношење маски у јавном превозу или још у продавницама. Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе, мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење", навео је Кон.

Према његовим речима, до погоршања ситуације је дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била делимично, а касније потпуно укинута.

" У јавности се ово погоршање ситуације повезује и са дербијем Партизан-Звезда одиграним 10. јуна, мада новооболели у Србији не дају податак да су били на дербију. Из Црне Горе опет стижу подаци да је више од десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију", навео је он.

Напомиње да је велики број дневних прегледа на Инфективној клиници, као и да су заражени углавном без симптома.

Кон је навео и да многи сматрају да је посебна претња долазила због избора који су јуче спроведени у Србији.

Подсећа да није заустављена обавеза да се на спортским манифестацијама мора поштовати дистанца и да на трибинама буде дупло мањи број гледалаца.

"Само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак… Наша трапавост и успореност омогућила је да дође до преноса вируса у овој популацији", навео је Кон.

Он је нагласио да нема више ванредног стања, да га неће ни бити, јер Србија то не може финансијски да издржи и не може се поредити по том питању са Француском или Немачком.

"Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више никада (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења. Мислим и даље да је ванредно стање било неопходно као и полицијски час на почетку, мислим да на даље неће бити неопходан за старију генерацију. Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању", рекао је Кон.

Србија, како је навео, никада није прихватила шведски модел, али је чињеница да нам се тренутно уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што врло споро повећава колективни имунитет, али да то неће бити довољно.

"Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену, треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију", закључио је Кон.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести