Концентрација полена веома висока, проблеми са алергијом

БЕОГРАД: Концентрације полена амброзије су у порасту у већини места у земљи где се обављају мерења, иако су дугогодишња искуства показала да ова биљка има највећу продукцију полена почетком септембра.
ambrozija, pixabay
Фото: pixabay.com

Многи већ осећају симптоме алергије, а то показују и стални позиви Београђана претходних дана, а и по информацијама алерголога, ординације су препуне, кажу за Танјуг у Агенцији за заштиту животне средине.

У већини мерних места измерене су повећане концентрације полена амброзије, и то од два до 10 пута изнад граничних.

Вредности полена амброзије изнада граничних вредности нису биле једино у Врању, Чачку, Зајечару и на Златибору.

На Новом Београду измерено је 674 поленово зрно у метру кубном ваздуха, што је веома висока концентрација за особе које су алергичне на полен амброзије, каже руководилац групе за полен у Агенцији за заштиту животне средине Мирјана Митровић.

Сезона цветања свих коровских биљака траје до првих дана новембра, али од октобра се очекује пад дневне концентрације овог алергеног полена, наводи Митровићева.

Највише су угрожени Војвођани због житница, будући да се после жетве пшенице ова коровска биљка веома брзо развија на ораницама које нису адекватно обрађене и третиране.

Такође, овај инвазивни коров се раширио и у Шумадији.

Вредности овог полена знатно су повећане и у Ваљеву.

"У Београду су такође знатна прекорачења дневних вредности, што показују и стални позиви суграђана, а и по информацијама колега алерголога, препуне су ординације", каже Митровићева.

Лекари саветују да би они који су алергични већ требало да узимају своју терапију, а најчешће су то антихистаминици и спрејеви за нос.

Типични симптоми су сузење очију, свраб коже, носа, грла, запушн нос, учестало кијање, кашаљ, умор, малаксалост...

Полен амброзије је ситан и лаган, а једна биљка у току 24 сата може да произведе до 2,5 милијарде зрна.

Алергијске реакције може да изазове и минимална количина од само осам зрна по кубном метру ваздуха.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести