Крај једне ере: ПРЕМИНУО ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ, чувар Зејтинлика (ВИДЕО)

Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља "Зејтинлинк" у Солуну, преминуо је данас у 96. години.
z
Фото: Youtube Printscreen

Тужну вест саопштио је министар спољњих послова Србије Ивица Дачић.

"Још једна тужна вест данас - у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар 'Зејтинлика', српског гробља у Солуну. Био је трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака. Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава!", написао је Дачић на Инстаграму.

Ђорђе је рођен 1. маја 1928. Био је трећа мушка глава ове српске породице из Црне Горе која више од 100 година задужује Србију и Србе.

- Историја породице Михаиловић почиње са мојим дедом, који по завршетку рата остаје овде, у Солуну. Деда Саво био је први чувар Зејтинлика, па затим мој отац и онда ја. Цео живот сам провео на гробљу - рекао је дека Ђорђе својевремено за Курир.


Додик: Велики губитак за српски народ

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас телеграм саучешћа породици чувара српског гробља "Зејтинлик" у Солуну Ђорђа Михаиловића.

Искрено сам ожалошћен тужном вешћу о смрти деде Ђорђа Михаиловића, којег ћемо памтити као великог патриоту и родољуба, навео је Додик, а саопштено је из његовог кабинета.

Председник Републике Српске нагласио је да одлазак Михаиловића представља велики губитак за породицу и пријатеље, али и српски народ.

У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа и саосећања, наводи се у телеграму саучешћа Додика.


Од 1961, по смрти оца, и сам је постао чувар гробља.

- Долазили су војници - ветерани рата да запале свеће својим страдалим друговима, браћи, кумовима... Касније, како су године пролазиле, а они поумирали, почели су да долазе њихови потомци - присећао се дека Ђорђе.

Жалио је што Михаиловићи више неће "поред јунака 'одити". Сина, како је говорио, бог му не даде. Ћерка је ту, али за посао чувара, рекао је, треба мушка снага.

Тако се данас завршила једна ера, јер нема више Михаиловића који би могли да на "Зејтинлику" наследе дека Ђорђа.

 

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести