Кустурица позвао УНЕСКО заштити споменике на КиМ

БЕОГРАД: Генерална директорка УНЕСКО-а Одри Азуле разговарала је у Југословенској кинотеци са помоћницом министра културе за међународну сарадњу Асјом Драчом Мунтеан о приоритетима културне политике Србије, а сусрела се и са редитељом Емиром Кустурицом који је замолио да помогне у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији.
Kusturica i Odri Azule/Tanjug/F. Krainčanić
Фото: Танјуг/Ф. Краинчанић/Кустурица и Одри Азуле

Драча Мунтеан је синоћ, у изјави медијима након састанка, рекла да је директорку UNESCO-а упознала са ситуацијом везаном за заштиту културног наслеђа, посебно на Косову и Метохији.

"Разговарале смо о српским споменицима који су на Листи угрожене светске баштине и о пројекту UNESCO-а на Новом брду", рекла је она и додала да ће Србија добити пуну сарадњу UNESCO-а да се проблеми везани за Ново брдо реше у разумном року тако да српска средњовековна тврђава буде очувана на најбољи начин како је било предвиђено њеном обновом.

Азуле и Драча Мунтеан су разговарале и о програму Мрежа креативних градова UNESCO-а за који је Врање аплицирало, затим о програмима који се баве спречавањем илегалне трговине културним благом, о холокаусту и обнови бившег југословенског павиљона у логору Аушвиц-Биркенау, што је под покровитељством UNESCO-а.

"Дотакли смо се и теме Меморијалног центра Старо сајмиште које је последњих дана у жижи јавности", рекла је Драча Мунтеан.

Она је обавестила Азуле и са планом Србије да настави са уписом на Листу светске баштине, изразивши наду да ће 2020. имати припремљене две нове номинације - Културни предео Бача и Лимес.

Азуле је, према речима помоћнице министра, рекла да ће све поменуте иницијативе сагледати и понудити помоћ, а позвала је и српску делегацију на Генералну конференцију UNESCO-а, која се одржава на јесен у Паризу када ће бити прва конференција министара културе из целога света после скоро 20 година.

"Након овог састанка очекујемо да ћемо имати јачу и бољу сарадњу у будућности", нагласила је Драча Мунтеан.

Азуле је изразила жељу да упозна Кустурицу, желела је да види и Југословеску кинотеку имајући у виду њен значај у светској породици филмских архива, а заинтересована је и за развој филмске индустрије у Србији.

Кустурица је замолио директорку UNESCO-а да учини све што може за културно наслеђе Србије на КиМ, које је, како је истакао у изјави Тањугу, "витално за нашу будућност као што је било и за нашу прошлост".

"Јако ми је драго што ће бити на нашем (Но Смокинг Оркестра) концерту који 22. октобра у Паризу организује Министарство културе Србије и тада ћемо такође разговарати о значајним темама", рекао је Кустурица.

Азуле је, наглашава Кустурица, показала изузетно интересовање за Србију и да има пријатељски однос са нама и блиску комуникацију са нашом културом.

Генерална директорка UNESCO-а је своју дводневну посету Србији започела у Деветој београдској гимназији "Михаило Петровић Алас" где се упознала са радом школе, изузетним резултатима које постижу њени ученици и врло активним Клубом за УН који делује у оквиру те школе.

Азуле је том приликом изјавила да ће њена посета бити прилика да разговара са председником, премијерком и министрима Србије о билатералној сарадњи, као и о улози UNESCO-а у свету и доприносу Србије у глобалној агенди која се тиче културе, науке, образовања, комуникација и информација.

Она је истакла место које Србија има у глобалном програму који UNESCO спроводи и који обухвата врло значајне теме као што су образовање девојака у Африци, етика у сфери вештачке интелигенције и улога културе у обнови кризних подручја попут Ирака.

Азуле је у пратњи министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића погледала изложбу у Историјском музеју Србије посвећену Првом светском рату.

Сутра ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, након чега ће у Палати Србија са првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем отворити пленарну сесију "Медијска и информациона писменост у дигиталном добу", у оквиру Међународног експертског састанка о медијској и информационој писмености.

Ово је прва посета генералног директора UNESCO-а Србији откако је она поново постала самостална држава.

Ljiljana Kuzjak
13.09.2019 • 15:30
Sve žene žele da upoznaju harizmaticnog i zgodnog Kustu!
EUR/RSD 117.5738
Најновије вести