Лађевић: Променљиво стање пацијената на респираторима

Педесет анестезиолога Клиничког центра Србије брине о најтежим пацијентима на респитаторима на Инфективној клиници и Клиници за плућне болести КЦ Србије.
 Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Klinickog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević  na RTS Foto: RTS/prins
Фото: Директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиницког центра Србије проф. др Небојша Лађевић на РТС Фото: РТС/принскрин

БЕОГРАД:  Директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије проф. др Небојша Лађевић изјавио је да је стање пацијената који се лече на Инфективној клиници и Клиници за плућне болести променљиво, али да су у побољшању они који се налазе у јединицама интензивне неге.

Педесет анестезиолога Клиничког центра Србије брине о најтежим пацијентима на респитаторима на Инфективној клиници и Клиници за плућне болести КЦ Србије.

Како је навео др Лађевић за РТС, највећи део њих има придружене болести, тзв. коморбидитете, односно тегобе, најчешће респираторног или кардиоваскуларног типа.

"Исто тако гојазност је један од значајних фактора. Најизраженија популација је између 50. и 65. године. Имамо више мушкараца, око три четвртине тренутно на респиратору су мушкарци", казао је Лађевић за јавни сервис.

Он објашњава да на респиратор иду пацијенти са најтежом клиничком сликом инфекције коју прати "значајан пад притиска кисеоника у артеријској крви".

"Најважнија је тријажа пацијената и у случају погоршања стања моментално реаговање јер су ту минути у питању", навео је он.

У појединим случајевима, каже, омогућава се и 100-одстотни кисеоник пацијентима.

"Респиратор удувава ваздух у плућа пацијенту који је у немогућности да сâм дише. Ми сви дишемо ваздух са 21 одсто кисеоника, овде омогућавамо и 100-одстотни кисеоник. Све се модулира према потреби", истакао је он.

Како је казао, на клиници за пулмологију КЦС јутрос је од 14 пацијената било 8 на вентилатору.

"Како смо већ у поодмаклој епидемији, долазимо до пацијената који су излечени и скинути са вентилатора. Неких 25-30 одсто одвојено је од вентилатора", закључио је Лађевић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести