Лазар 3 - велики искорак у заштити пешадијских јединица

БЕОГРАД: Опремање Војске Србије новим борбеним возилима Лазар 3, који је производ домаће одбрамбене индустрије, представља велики искорак у заштити пешадијских јединица и значајан допринос процесу унапређења оперативних способности војске, саопштило је Министарство одбране.
 Za „Lazar 3” potrebno 12 članova posade Foto: Ministarsvo odbrane
Фото: За „Лазар 3” потребно 12 чланова посаде Фото: Министарсво одбране

Вишенаменско оклопно борбено возило точкаш Лазар 3 уведено је у наоружање Војске Србије, а у току је израда нових серија овог возила за војску. Намењено је јединицама пешадије и специјалним јединицама, конструисано је у складу са најсавременијим трендовима у развоју оклопних возила точкаша, наводи се у саопштењу и додаје како се Лазар 3 одликује се високом мобилношћу и заштитом снага.

Лазар 3 може бити опремљен различитим врстама наоружања попут даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом од 12.7 мм М-15 и куполом са топом 30 мм, што му омогућава дејства по циљевима на земљи и хеликоптерима и беспилотним летилицама.

Погон 8x8 и савремени систем независног вешања свих точкова овом оклопном борбеном возилу омогућавају високу проходност и носивост.

Лазар 3 има и високо софистицирану, модуларну балистичку и противминску заштиту, а тело возила изђено је од панцирног челика и обезбеђује могућност уградње spall liner-а, за заштиту од крхотина.

Када је возило наоружано даљински управљаном борбеном станицом број чланова посаде је 12, а у случају уградње куполе број се смањује за једног војника.

Систем за кондиционирање ваздуха обезбеђује функционисање возила и посаде у екстремним климатским окружењима, а пушкарнице су заштићене балистичким стаклом.

Лазар 3 може да развије максималну брзину до 110 километара на сат, изузетних је маневарских способности које му омогућавају да оствари подужни нагиб 60 процената, бочни нагиб од 30 посто, савлада вертикалне препреке од 55 центиметара, ров од два метра и водене препреке од 1,6 метара.

Захваљујући модерном приступу оклопне заштите, покретљивости и ватреној моћи, оклопно борбено возило Лазар 3 може се користити за реализацију бројних задатака, закључује се у саопштењу Министарства одбране.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести