Лончар: У Нишу 97 одсто вакцинисаних, накритичније у Београду и Крагујевцу

НИШ: Обухват вакцинације у Нишу вакцином ММР је порастао на 97,4 посто, што је значајно више у односу на период из 2016. када је било 56,9 одсто вакцинисаних, рекао је данас у Нишу министар здравља Златибор Лончар, упозоравајући да је, када је вакцинација у питању, најкритичније у Београду и Крагујевцу.
Zlatibor Lončar u KC Niš Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Лончар је захвалио грађанима што су послушали струку и поручио да вакцина има довољно, да треба најпре вакцинисати децу, али да вакцина има ефекат и код одраслих.Министар је истакао да висок проценат вакцинисаних може дати резултат како би се зауставило ширење епидемије малих богиња.

"Ово може бити озбиљна баријера епидемији које је кренула са југа Србије, тачније са Косова. Желим да се настави тако јер то нам је једини излаз. У једном моменту дошли смо у ситуацију да се медицином баве људи који нису ни прошли поред Медицинског факлултета и, на жалост, последице смо видели јер имамо и смртне случајеве и тешко оболеле", казао је Лончар.

Он је истакао да ће суд донети одлуку о онима који су одбили вакцинацију."Ми смо дошли до тога да се медицином данас баве људи који нису ни прошли поред струке и данас имамо епидемију за коју није постојао ни један разлог, имамо смртне случајеве, тешко оболеле, лечење оболелих које нисмо планирали и све оно што није могло да се очекује у 21.веку", рекао је Лончар.

Министар здравља је навео да је од малих богиња у Србији 2.300 оболелих, а да је петоро умрло.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести