Међународни празник рада у сенци епидемије корона вируса

БЕОГРАД: У свету се обележава 1. мај - Међународни празник рада, а услед пандемије корона вируса, ове године изостаће традиционална окупљања и протести широм света.
praznik rada pixabay
Фото: pixabay.com

Због рестриктивних мера ради сузбијања епидемије које укључују забрану окупљања и социјално дистанцирање у многим земљама, неће бити масовних скупова ни протеста на којима радници траже боље услове рада и живота, већ ће његово обележавање прећи на виртуелни ниво.

Како је најављено, "виртуелна" окупљања за Празник рада преко интернета биће широм света. Синдикати су најавили да ће мото овогодишњих онлајн скупова бити позив на солидарност.

Због последица пандемије на привреду глобално, милиони радника широм света, како у развијеним тако и слабије развијеним земљама, остали су без посла у свим гранама, почев од текстилне до авиоиндустрије, а са економским проблемима, суочавају се и послодавци.

Празник рада обележава се у знак сећања на дан када су 1885. године радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за боље услове рада и осмочасовно радно време.

Као одговор, уследила је репресија, а у сукобима с полицијом било је жртава на обе стране.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови.

Од тада се као државни празник побележава у више од 80 земаља разних уређења.

У Србији је Први мај обележен први пут 1893. године протестним скуповима у Београду.

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести